Hlavní obsah

Ukrajina tvrdí, že má nahrávky separatistů, kteří mluví o sestřelení letadla

Aktualizováno

Ukrajinské úřady ve čtvrtek večer uvedly, že se k nim dostaly odposlechy hovorů proruských separatistů s ruskou tajnou službou, na nichž mluví o sestřelení letadla, uvedla to CNN. Ukrajinský prezident Petro Porošenko zřícení malajsijského letounu označil za teroristický čin.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Trosky jsou rozptýleny v okruhu 15 kilometrů

Článek

Ukrajinská tajná služba SBU oznámila, že má k dispozici záznam komunikace rebelů, kteří hovoří o sestřelení letadla. „Letadlo se rozpadlo ve vzduchu poblíž dolu Petropavlovskaja... Civilní,“ říká na záznamu bojovník s přezdívkou Major.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Boeing 777 malajsijských aerolinií se zřítil nedaleko ukrajinské vesnice Hrabove.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Separatisté v Doněcku jakýkoliv podíl na neštěstí popřeli, ačkoliv chvíli před neštěstím oznámili, že se jim podařilo sestřelit ukrajinské dopravní letadlo, už třetí tento týden. Je tak pravděpodobné, že povstalci mířili na jiné letadlo a sestřelili to civilní. Stále se spekuluje, kde vzali potřebnou technologii.

Sami separatisté nabídli třídenní příměří, aby umožnili záchranářům na místě pracovat. Nyní brání ukrajinským úřadům ve vyšetřování na místě. Šéf povstalecké Doněcké lidové republiky Alexandr Borodaj řekl, že jednají  o zpřístupnění místa pro mezinárodní týmy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z místa, kam se zřítil malajsijský boeing Video: Reuters

Úředník ukrajinského ministerstva vnitra Anton Gerašenko řekl, že separatisté využili technologii BUK. „Dostali ji od Putina, aby mohli sestřelit civilní letadlo z Amsterodamu do Kuala Lumpuru.”

Ruský prezident Vladimir Putin řekl, že za incident nese odpovědnost Ukrajina, protože útočila proti separatistům.

Podle leteckého publicisty Martina Velka muselo letadlo padat jako celek, protože po dopadu explodovalo a objevil se typický „hřib”. Velek to řekl v České televizi. Muselo tedy mít plné nádrže a kerosin po dopadu začal hořet.

Svědci z místa hlásí, že v troskách jsou těla pasažérů ještě připoutaná k sedačkám. Dosud bylo nalezeno asi 100 těl. Trosky jsou rozmístěny v okruhu asi 15 kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám