Hlavní obsah

Le Penová a Wilders se domlouvají na frakci v europarlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropské nacionalistické a protiunijní strany, posílené nedávnými volbami do Evropského parlamentu, utužují spolupráci. Šéfka francouzské Národní fronty (FN) Marine Le Penová spolu se zástupci dalších čtyř stran v europarlamentu oznámila záměr založit do ustavující schůze komory společnou frakci.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Marine Le Penová a Geert Wilders na tiskové konferenci v europarlamentu

Článek

"Jsme si celkem jistí, že skupinu založíme. Máme pět zemí ze sedmi, můžeme být velmi optimističtí," prohlásila Le Penová v zaplněném tiskovém sále europarlamentu pojmenovaném po ruské novinářce Anně Politkovské. Vedle ní seděli Geert Wilders z nizozemské Strany pro svobodu (PVV), Harald Vilimski reprezentující rakouské Svobodné (FPÖ), Matteo Salvini z italské Ligy Severu a zástupce belgického Vlámského zájmu.

Ke vzniku frakce stačí v europarlamentu 25 poslanců, ovšem nejméně ze sedmi zemí. Už nyní má pětice stran skoro čtyřicet členů. Le Penová ale odmítla odpovědět na otázku, s kým dalším je v kontaktu; podobné rozhovory podle ní vyžadují diskrétnost.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jednotně proti všemu jednotnému?

"Budeme bojovat proti všemu, co je jednotné: měně, jídlu, způsobu myšlení, obchodním smlouvám, které jsou nám vnucovány," prohlásil Ital Salvini.

Podle Le Penové by strany, často obviňované z nacionalismu a xenofobie, chtěly v europarlamentu bránit národní zájmy a přinutit proevropské strany zleva i zprava, aby hlasovaly společně a prokázaly tak, že mezi nimi fakticky není rozdíl. "Nechceme žádný další federalismus," zdůraznila Le Penová.

Analytička Corine Stratulatová z bruselského Centra evropské politiky (EPC) zpochybnila v rozhovoru pro ČTK optimismus Le Penové ohledně spolupráce s dalšími stranami. "Zatím to tak nevypadá. Někteří možní spojenci, jako třeba Švédští demokraté, se nejspíš nerozhodnou do svých domácích voleb na podzim," myslí si Stratulatová.

Stratulatová také připomněla, že některé další strany, jako je Národnědemokratická strana Německa (NPD), řecký Zlatý úsvit či maďarský Jobbik jsou jako příliš extrémní vnímány například Wildersovou PVV. Le Penová také uvedla, že nehodlá být s Jobbikem a jemu podobnými hnutími kvůli hlubokým rozporům spojována.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Lídr strany UKIP Nigele Farage

Sorry, Nigele

Ve složité situaci se ale díky růstu Le Penové ocitla stávající frakce Evropa svobody a demokracie (EFD) vedená britskou Stranou nezávislosti Spojeného království (UKIP). Vztahy jejího lídra Nigela Farage s Le Penovou jsou napjaté už delší dobu, nyní navíc někteří dosavadní členové EFD, například právě italská Liga Severu "dezertují" k FN.

"Sorry, Nigele, ale my dáváme dohromady vlastní skupinu," poznamenala ve středu Le Penová.

Reklama

Výběr článků

Načítám