Hlavní obsah

Jobbik apeluje na východoevropskou ultrapravici

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Úspěch extrémně pravicové strany Jobbik v nedělních parlamentních volbách v Maďarsku může vést k posílení radikálních skupin ve východní Evropě. Jobbik vyzývá k vytvoření krajně pravicové aliance sahající od Jadranu po Balt.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Předseda Jobbiku Gábor Vona

Článek

„Zúčastněte se voleb do Evropského parlamentu,“ vyzval podobně orientované strany předseda Jobbiku Gábor Vona.

„Existují společné hodnoty, a když vyrostl a posílil Jobbik, proč by se podobná věc nemohla stát jinde?“ říká poslanec Jobbiku Márton Gyöngyösi, který je známý svými antisemitskými prohlášeními.

Jobbik ve svém programu sliboval větší bezpečnost, zavedení četnictva, zavedení chemické kastrace pro pachatele sexuálních deliktů a znovuzavedení trestu smrti. Slovně útočí na Romy, na Židy a na sexuální menšiny.

Jobbik jako jediný posílil

Radikální nacionalisté získali v nedávných parlamentních volbách v Maďarsku 20,5 procenta hlasů, což představuje 983 tisíc voličů. Kromě obvyklé bašty Jobbiku na chudším severovýchodě země, si strana posílila pozice také v západní a jižní části Maďarska. V individuálních volebních okrscích skončili na mnoha místech za vítězným kandidátem vládní strany FIDESZ právě kandidáti radikálů, kteří dokázali porazit levici. [celá zpráva]

„Za poslední čtyři roky se nenastartovalo hospodářství, nevytvořil se dostatek pracovních míst a nezlepšila se bezpečnostní situace. Posílení radikální pravice je pro nás vlastně nejtvrdší kritikou,“ cituje server hvg.hu nejmenovaného představitele FIDESZ.

I když ve volbách skončil na druhém místě sjednocený levicově-liberální blok, reálně je druhou nejsilnější stranou v zemi Jobbik, protože nejde o koalici. Jako jediná politická strana v zemi získala víc voličů než před čtyřmi lety.

Předseda Jobbiku Vona kandidoval ve svém rodném městě Gyöngyös a získal 35,8 procenta hlasů. Je varovné, že vítězný kandidát FIDESZu László Horváth získal jen o 1,3 procenta hlasů víc.

Politolog Dániel Róna říká, že nové voliče získal Jobbik nejen z FIDESZu, ale také z řad nerozhodných voličů i z řad bývalých voličů levice.

Nahrává jim slabá levice

Jobbik využívá krizi maďarské levice a mnohdy získává její voliče. Jobbik je momentálně pro FIDESZ premiéra Viktora Orbána nebezpečnějším soupeřem než rozdrobená a rozhádaná levice. Radikálové oslovují voliče, kteří jsou zklamáni z Orbána i z levice.

Na Orbánovu hlavu se v Evropě snesla kritika, že přizpůsobil volební systém, aby se udržel u moci další čtyři roky. To se mu také povedlo, ale zároveň tímto systémem zatím udržel na uzdě Jobbik.

Kdyby se volilo podle starého systému, mohl mít Jobbik mnohem víc poslanců než současných 23. Pomocí nového volebního systému si FIDESZ udržel moc navzdory ztrátě asi osmi procent voličů. Mnozí z bývalých voličů FIDESU přešli k Jobbiku.

Jobbik boduje u mladých

Radikálové však úspěšně oslovují mladší ročníky a prvovoliče. Je zarážející, že i když je Jobbik všeobecně považován za „stranu méně vzdělaných voličů“, v nedávném průzkumu mezi vysokoškoláky jasně zvítězil. Mladí lidé cítí nejistotu při svém uplatnění na trhu práce a dají se zlákat levnými slogany. Jobbik to dobře ví a pořádá množství akcí pro mladé lidi, podporuje kapely hrající tzv. národní rock a podobně.

Jobbik ale zatím natolik neboduje ve větších městech, především v Budapešti. Například v budínské části hlavního města získala strana jen 8 procent hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám