Hlavní obsah

Obama vyzval Rusko ke stažení vojsk od hranic s Ukrajinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Rusko musí stáhnout své vojáky, které rozmístilo u hranic s Ukrajinou. V rozhovoru pro CBS News to prohlásil americký prezident Barack Obama. Ruská vojenská přítomnost v této oblasti podle něj naznačuje, že Moskva má ještě další plány.

Foto: Jason Reed, Reuters

Barack Obama

Článek

„Možná se (Rusové) snaží Ukrajinu jen zastrašit, je ale možné, že mají i jiné plány, které souvisejí s tím, že rozmístili své vojáky podél hranic,” uvedl americký prezident.

Moskvu vyzval, aby svou armádu okamžitě stáhla a začala vyjednávat s mezinárodním společenstvím. To ruskou anexi Krymu neuznává, což ukázalo i Valné shromáždění OSN při svém hlasování.  [celá zpráva]

Ve středu v Bruselu Obama zopakoval, že Rusko je nyní osamocené, a pokud nezmění svůj kurz, jeho izolace se bude utužovat, jak Západ zesílí své hospodářské sankce. „Sankce se prohloubí a jejich dopad na ruskou ekonomiku a také na jeho postavení ve světě se jen zvýší,” varoval americký prezident.

Západ už zavedl sankce vůči konkrétním osobám. Nyní USA i EU zvažují odvětvové sankce s dopadem na ruské hospodářství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám