Hlavní obsah

Maďarské gripeny střeží slovinské nebe, české se chystají na Island

Právo, ivi, aš

Od začátku roku střeží vzdušný prostor Slovinska střežit stíhačky JAS-39 Gripen maďarského letectva. Děje se tak v rámci spolupráce členských zemí NATO při ochraně vzdušného prostoru zemí, které vlastní letectvo nemají. České gripeny už dvakrát střežily pobaltské země a na podzim budou operovat na Islandu.

Foto: Profimedia.cz

Maďarský gripen za letu

Článek

Slovinsko nemá vlastní stíhačky a vzdušný prostor státu doposud chránily italské stíhačky.

Maďarský deník Magyar Nemzet uvedl, že od začátku roku by už v případě narušení vzdušného prostoru Slovinska měly startovat maďarské gripeny.

V letech 2015 a 2018 by měly maďarské gripeny podobně jako dříve české zabezpečovat rovněž vzdušný prostor pobaltských států. Ani Estonsko, Litva a Lotyšsko také nemají vlastní stíhačky.

Čtyři české gripeny budou od září do prosince 2014 střežit islandský vzdušný prostor. Startovat budou z Keflavíku. Po stažení amerických sil z ostrova se na ochraně vzdušného prostoru Islandu podílejí i další členské země NATO jako Dánsko, Kanada, nebo Německo.

Další mise ale AČR plánovat nemůže, dokud nebude schváleno prodloužení pronájmu gripenů.

Před časem se objevila informace, že české Gripeny by mohly v budoucnu střežit vzdušný prostor Slovenské republiky. Slovensko zatím disponuje několika stíhačkami MiG-29.

Reklama

Výběr článků

Načítám