Hlavní obsah

USA popřely zprávu, že budou mít v Afghánistánu i po stažení 12 000 mužů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Americký ministr obrany Leon Panetta popřel v pátek tvrzení svého německého protějšku Thomase de Maiziére, že budou mít Spojené státy i po stažení v roce 2014 v Afghánistánu 8000 až 12 000 vojáků. Na neformální schůzce v Bruselu se podle Panetty jen probíraly různé možnosti a žádná jasná čísla nepadla.

Článek

"Americký ministr obrany oficiálně sdělil, že Spojené státy nasadí v Afghánistánu něco mezi 8000 a 12 000 vojáky," řekl de Maiziére citovaný agenturou DPA.

"Tato zpráva není správná," sdělil vzápětí Panetta na tiskové konferenci. "Mluvili jsme o škále možností, které by se týkaly celkově sil NATO, které zahrnují jak příspěvek amerických sil, tak příspěvek dalších aliančních zemí," dodal.

Podle něj se navíc číslo 8000 až 12 000 netýká amerických vojáků, ale všech vojáků NATO, kteří by byli v Afghánistánu i po stažení.

Panetta uvedl, že americký prezident Barack Obama ještě ani nerozhodl, kolik amerických vojáků by mělo zůstat v Afghánistánu. Nejsou ani uzavřené dohody o jejich počtu s Kábulem, „Budeme pokračovat v diskusích se spojenci a Afghánci, jak bychom nejlépe mohli pokračovat si ve dvou základních úkolech, v útocích na zbytky Al-Káidy a jejich spojenců a v tréninku a vyzbrojování afghánských sil.

Reklama

Výběr článků

Načítám