Hlavní obsah

Sarkozy čelí prvnímu trestnímu oznámení

Paříž

Je to teprve půldruhého měsíce, co Nicolas Sarkozy skončil v úřadu prezidenta Francie, a už čelí prvnímu trestnímu oznámení. V pondělí ho podle agentury Reuters podal právní zástupce obětí pumového útoku v Karáčí z roku 2002.

Foto: Yves Herman, Reuters

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Sarkozymu oficiálně skončila v pátek imunita a on může být vyslýchán a vyšetřován. Už v minulosti se vyrojila podezření, že bombový útok v Karáčí souvisí s korupcí a ilegálním financováním Sarkozyho politické strany a prezidentské kampaně v roce 1995.

Případ se datuje do doby, kdy byla nynější hlava státu ministrem pro rozpočet ve vládě Sarkozyho ochránce, premiéra Édouarda Balladura. V roce 1994 Francouzi s Pákistánem uzavřeli dohodu o prodeji tří ponorek Agosta 90 za zhruba 950 miliónů dolarů. Kontrakt zajistily úplatky pro pákistánské politiky a generály a provize pro zprostředkovatele.

Provize prostředníkům ovšem tehdejší zákony připouštěly. S čím má dnes Sarkozy problém, jsou nařčení, že se k vládě vrátily nezákonné provize ve výši dvou miliónů eur, které byly použity na kampaň před prezidentskými volbami, v nichž ale v roce 1995 Balladur neuspěl proti Jacquesovi Chirakovi. Sarkozy nebyl jen Balladurův ministr, ale i pokladník a mluvčí jeho kampaně.

Podezření je více

Pumový útok v Karáčí z roku 2002 mohl být podle vyšetřovatelů odvetou za to, že Paříž přestala do Pákistánu posílat úplatky. Při útoku zemřelo 11 Francouzů. Právě právní zástupce rodin obětí Olivier Morice podal na Sarkozyho trestní oznámení. Tvrdí, že Sarkozy a jeho spolupracovníci vyšetřování manipulovali a zasahovali do nezávislosti vyšetřovatelů.

Tzv. Aféra Karáčí není jediná, kvůli níž hrozí Sarkozymu stíhání. Exprezident mimo jiné čelí podezření, že jeho kampaň v roce 2007 byla zčásti ilegálně financovaná z peněz miliardářky a majitelky firmy L'Oreal Liliane Betterncourtové.

Reklama

Výběr článků

Načítám