Hlavní obsah

Italský premiér sestavil novou úřednickou vládu a složil přísahu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Nový italský premiér Mario Monti ve středu představil prezidentovi Giorgiovi Napolitanovi svůj kabinet. Poté složil přísahu. Vláda technokratů, ve které nejsou politici, chce zemi vést až do příštích řádných voleb a vypořádat se hlavně s kritickým zadlužením.

Foto: Tony Gentile , Reuters

Italský premiér Mario Monti

Článek

Monti sám převezme správu státní pokladny. Ve vládě se vedle něj objeví například velvyslanec v USA  Giulio Terzi di Sant'Agata, který se stane ministrem zahraničí, či šéf druhé největší italské banky Corrado Passera, jenž bude mít na starosti ekonomický rozvoj a infrastrukturu. Antonio Catricala, který dosud stál v čele antimonopolního úřadu, bude řídit premiérovu kancelář.

Někdejší eurokomisař pro hospodářskou soutěž a ekonom Monti převzal vedení země v době rostoucího zadlužení země a pokusí se především ujistit investory a celou eurozónu, že Itálie svůj dluh zvládne a sníží. Škrty na výdajové stránce prošly už minulý víkend parlamentem – byl to poslední krok Silvia Berlusconiho v roli předsedy vlády.

Země se topí v dluzích

Výnos klíčového italského dluhopisu s desetiletou splatností se za poslední týden dvakrát ocitl nad kritickou hranicí sedmi procent. Musela intervenovat Evropská centrální banka a ve velkém odkupovat vládní dluhopisy. Italský dluh činí 1,9 biliónu eur.

Monti má podporu dvou hlavních politických stran, nicméně ještě musí s žádostí o vyslovení důvěry předstoupit před obě komory parlamentu. Kabinet je ústupkem pravici, protože levice byla pro angažování politiků ve vládě. [celá zpráva]

Berlusconi se po svém odchodu přimlouval za volby v únoru, Monti dal ale v pondělí najevo odhodlání vést zemi po celý zbytek Berlusconiho funkčního období – tedy do přespříštího roku.

Reklama

Související články

Novou italskou vládu sestaví ekonom Monti

Vývoj v Itálii na pozadí finanční a ekonomické krize vyvrcholil o víkendu nejprve sobotní demisí pravicového premiéra Silvia Berlusconiho a poté nedělním...

Výběr článků

Načítám