Hlavní obsah

Výnos klíčového italského dluhopisu opět pokořil kritickou hranici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Milán

Výnos klíčového italského dluhopisu s desetiletou splatností je znovu nad hranicí sedmi procent, která je při současném slabém růstu italské ekonomiky dlouhodobě neudržitelná. Podle zdrojů agentury Reuters na trhu znovu intervenuje Evropská centrální banka (ECB), cenu papírů se jí ale nedaří ovlivnit.

Foto: Cathal Mcnaughton , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Itálie v pondělí poměrně hladce prodala dluhopisy se splatností pět let, což pomohlo zklidnit situaci na trhu. Výnos desetiletých papírů se tak snížil pod 6,4 procenta, zájem ale krátce nato ochabl. Výnos tak byl ještě do večera nad 6,7 procenta.

Krátce před úterním polednem už byl výnos na 7,09 procenta. K nervozitě podle analytiků zřejmě přispívá i to, že nově dosazený italský premiér Mario Monti zatím nemá sestavenou vládu, která zemi povede do příštích voleb. Na trzích se s takovým zpožděním nepočítalo.

Hranice sedmi procent je na trzích vnímána velmi citlivě. Irsko, Řecko a Portugalsko totiž požádaly o mezinárodní finanční pomoc krátce po tom, co výnosy jejích dluhopisů překonaly sedmiprocentní hranici a zůstaly nad ní. Itálie je ale mnohem větší a eurozóna teď nemá šanci zorganizovat pro ni stejnou pomoc.

Zatím žádné vyšší záruky

„Do vyšších záruk se ale evropským centrálním bankéřům nechce, tedy přesně řečeno jsou mezi nimi silné názorové rozpory,“ uvedl ekonom Jan Bureš z Era Poštovní spořitelny. Například šéf německé Bundesbanky přes víkend vyloučil neomezenou podporu italskému dluhopisovému trhu a nazval takovou představu jako absurdní.

V pondělí varovala německá kancléřka Angela Merkelová, že eurozóna může zažít nejhorší chvíle od druhé světové války. „S budoucností eura německá kancléřka správně spojuje budoucnost celé Evropy, a proto hodlá použít k záchraně projektu společné měny všechny nástroje,“ připomněl Bureš.

Reklama

Výběr článků

Načítám