Hlavní obsah

Německo je trojským koněm Ruska, prohlásil polský ministr

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski v soukromém rozhovoru s americkými diplomaty před třemi lety nazval Německo trojským koněm Ruska. Berlín podle jeho slov ochraňuje ruské zájmy v Severoatlantické alianci výměnou za přístup na ruský trh. Přepisy rozhovorů zveřejnil server WikiLeaks.

Foto: Profimedia.cz

Polský ministr zahraničních věcí Radoslaw Sikorski

Článek

Sikorski v rozhovoru s tehdejší náměstkyní šéfky americké diplomacie Paulou Dobrianskou poznamenal, že na Polsko spousta stran nahlíží jako na trojského koně Spojených státůEvropské unii, ale v NATO je jiný trojský kůň.

Na otázku, jaká by měla být strategie USA vůči Německu a Rusku, pak odpověděl: „Německo, zdá se, má dohodu s Ruskem. Bude hrát s Ruskem a výměnou za to v Rusku německé společnosti zobchodují stovky miliard eur. To je slušná dohoda.“

Sikorski komentář pronesl v roce 2008 poté, co se Německo postavilo proti tomu, aby Gruzie a Ukrajina byly na summitu NATO v Bukurešti zahrnuty do aliančního akčního plánu členství. Rozhodnutí NATO přišlo krátce před rusko-gruzínskou válkou v létě 2008. Někteří komentátoři tvrdí, že zahrnutí Gruzie do akčního plánu mohlo konfliktu zabránit.

Sikorski je známým kritikem německo-ruských vztahů. Projekt plánovaného plynovodu Nord Stream z Ruska do Německa kdysi přirovnal k válečnému paktu Ribbentropa s Molotovem. V souvislosti s Ruskem podle zveřejněných kabelogramů v květnu 2009 před Američany poznamenal: „Jakožto ‘stát na pomezí’ s Ruskem se Polsko cítí méně bezpečně než ostatní členové NATO”.

Reklama

Výběr článků

Načítám