Hlavní obsah

Rusko chtělo podle WikiLeaks zpomalit íránský jaderný program

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Někdejší ruský prezident Vladimir Putin v roce 2006 tajně nařídil sabotovat íránský jaderný program. Tvrdí to server WikiLeaks publikující tajnou americkou diplomatickou poštu, z něhož ve čtvrtek cituje izraelský list Jediot Achronot.

Foto: Profimedia.cz

Ruský premiér Vladimir Putin

Článek

Podle deníku se generální ředitel izraelské komise pro jadernou energetiku Gideon Frank 7. února 2006 sešel s tehdejším velvyslancem USA v Tel Avivu Richardem Jonesem, aby ho informoval o svých rozhovorech s vysokými ruskými představiteli, hlavně se svým tehdejším protějškem Sergejem Kirijenkem. Ten měl Franka ujistit, že Rusové mají v úmyslu "z technických důvodů" zpomalit dodávky nového jaderného paliva pro íránskou elektrárnu v Búšehru, jak to nařídil Putin.

Rusové podle dokumentů WikiLeaks citovaných izraelským listem k tomuto rozhodnutí dospěli poté, co Íránci měli Moskvě pohrozit, že jsou s to vyvolat nové nepokoje v Čečensku.

Elektrárna v Búšehru, která je symbolem íránského přístupu k jaderné energetice, byla postavena s rozhodující pomocí Ruska. Slavnostně byla otevřena už loni, ale fakticky dodnes nefunguje. Rusko tvrdí, že do plného provozu bude uvedena v nejbližších týdnech. Zhruba před týdnem byla poprvé pokusně spuštěna v minimálním režimu bez připojení k rozvodné síti.

Západ stavbu opakovaně kritizoval, protože podezírá Teherán, že i přes opakované dementi je jeho civilní jaderný program jen pláštíkem pro získání jaderné zbraně. Rusko kritiku, že se na íránském jaderném programu aktivně podílí, vždy odmítalo s tvrzením, že každá země má právo mírový jaderný program rozvíjet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám