Hlavní obsah

První Rumuni si přebrali maďarské občanství, tisíce dalších mají zažádáno

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Padesát občanů Rumunska maďarské národnosti si v pondělí na maďarském konzulátu v rumunském městě Kluž převzalo potvrzení o udělení maďarského občanství. Umožnil to kontroverzní maďarský zákon o dvojím občanství. Požádat o občanství Maďarské republiky mohou Maďaři žijící v zahraničí na základě etnického původu a znalosti maďarštiny.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Znak Velkého Uherska, které se podle kritiků snaží maďarský zákon o občanství oživit.

Článek

Mezi prvními si potvrzení o udělení občanství převzal poslanec Evropského parlamentu László Tökés, který sehrál důležitou roli při pádu totalitního režimu v roce 1989.

„Byl jsem občanem Maďarska v létech 1940 až 1944. Teď to prožívám mnohem intenzivněji,“ řekl Árpád Szilágyi pro Maďarskou televizi. „Je to povznášející pocit,“ uvedla Krisztina Sándorová.

O maďarské občanství požádalo od ledna 35 tisíc občanů Rumunska, Ukrajiny, Srbska, Chorvatska a Slovenska. Na zákon o dvojím občanství reagovalo tvrdě především Slovensko, které přijalo protizákon, na jehož základě ztratí slovenské občanství každý, kdo získá občanství jiného státu.

Slovenský zákon se snažila zmírnit současná vláda premiérky Ivety Radičové, ale v pravicové vládní koalici zatím nedošlo k dohodě v této otázce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám