Hlavní obsah

Na 600 tisíc lidí nemá praktika. Pomoci mají sdílené ordinace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Statisíce dospělých a dětí nemají svého praktického lékaře. A ti, kteří by chtěli, mají často problém nějakého sehnat. Změnit to mají sdílené ordinace, v nichž bude pracovat několik lékařů. Přijmout by mohli nové pacienty a rozšířit ordinační dobu. Věří v to i resort zdravotnictví, který jejich rozšiřování podporuje.

Foto: Envato Elements

Ilustrační snímek

Článek

Vypomoci na několik hodin týdně by tak mohly lékařky na mateřské nebo praktici v důchodu. Vlastní ordinaci si dovolit nemohou nebo nechtějí a zaměstnání na zkrácený úvazek se většinou jiným zařízením nevyplatí.

„Předpokládá se, že ten, kdo dnes provozuje ordinaci praktického lékaře, by k sobě někoho přibral. V týmové praxi by měli být aspoň dva atestovaní lékaři. Cílem je zvýšit dostupnost a kvalitu péče,“ vysvětlil Novinkám předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Obavy z rušení malých ordinací na vesnicích nejsou podle něj namístě. „Ve venkovských oblastech by to nebylo žádoucí,“ dodal.

Už teď mají některé regiony problém s dostupností. „Máme šest set tisíc nezaregistrovaných pojištěnců, dětských i dospělých,“ upozornil Šonka.

Pět a půl tisíce všeobecných praktických lékařů a další zhruba dva tisíce dětských praktiků nestačí, ačkoliv každoročně vyjde ze škol několik stovek absolventů.

Kolaps na dohled. Bez platby bokem se k praktikovi nedostanete, říká exministr Němeček

PoliTalk

„Sdružené praxe přinesou lepší efektivitu a dostupnost péče nastaveným sdílením přístrojové techniky, zastupitelností lékařů, přenesením administrativy od zdravotníků na nelékařský personál a v neposlední řadě prodloužením ordinačních dob,“ uvedl resort zdravotnictví v koncepci, kterou předložil ministr Vlastimil Válek (TOP 09) minulý týden.

Pomohlo by to zejména v Karlovarském kraji nebo na Mostecku, kde je problém s dostupností největší. Zároveň je tam ale praktiků velmi málo.

V jedné ordinaci by bylo několik zdravotních sester, jedna z nich by podle Šonky mohla být vyčleněna třeba na návštěvy doma a specializovat se na geriatrické pacienty. Uplatnění by našel i administrativní pracovník, který by psal místo lékaře například posudky pro Českou správu sociálního zabezpečení kvůli důchodům.

Nová komplexní centra

I teď mohou ordinace rozšiřovat počty pracovníků, většina si to ale nemůže finančně dovolit. Usilují proto o úhrady od zdravotních pojišťoven, které jim do začátku pomohou, a zdá se, že by je v příštím roce měli dostat. Podle koncepce s tím v „blízké době“ ministerstvo počítá.

Ne každý by na ni ale dosáhl, což má zabránit vypočítavcům, kteří budou tvrdit, že nové pacienty berou, ale ve skutečnosti si jen řeknou o příspěvek od pojišťovny. Lékaři budou muset doložit, kolik nových lidí přijali.

Ambice ministerstva jsou ale větší. Odstartovat chtějí velkou reformu. Součástí mají být Komplexní centra primární péče, kde by pracoval celý multidisciplinární tým odborníků. Lidem by pomohli i duševními problémy nebo výživou a zdravým životním stylem. Jde ale spíš o vizi do budoucna. Není jasné, kde by centra měla vzniknout ani na čí náklady.

Na podporu tzv. sdružených praxí pomýšlela už minulá vláda. Testovací projekt ale překazila pandemie covidu, která trvala dlouhé dva roky.

Anketa

Uvítali byste sdílené ordinace, kde by bylo více praktických lékařů?
Ano
34,4 %
Ne
65,6 %
Celkem hlasovalo 2823 čtenářů.

Dětští psychiatři nejsou. Psychické problémy stále častěji řeší pediatři

Domácí

Výběr článků

Načítám