Hlavní obsah

Medvěděv se nepohodl s Putinem, odmítl v Rusku čínské čtvrti

Novinky, ČTK, aš, RIA Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv v pondělí vyzval vládu, aby vytyčila jasnou migrační politiku v zemi. Odmítl vytváření čínských čtvrtí a jiných ghett v ruských městech i názor premiéra Vladimira Putina, že by se současné Rusko mělo poučit z demografické a národnostní politiky Sovětského svazu.

Foto: Reuters

Vladimir Putin (vpravo) a Dmitrij Medvěděv

Článek

„Migrační politika přihlašování musí být jasně definovaná a lidem pochopitelná. Nemůžeme bránit pohybu lidí v naší zemi, nemůžeme dopustit, aby lidé jednoho etnika žili soustředěně na jednom místě. Země je v pohybu, nebudeme vytvářet ghetta, ale musíme vědět, co se děje,“ řekl Medvěděv. Téma je velmi aktuální, protože v Rusku sílí etnicky motivované nepokoje. Terčem útoků jsou především Kavkazané, což se ještě vyostřilo poté, co jeden zabil ruského fotbalového fanouška. [celá zpráva]

Putin se v debatě naopak vyslovil proti liberalizaci legislativy o pohybu lidí a vyzval ke zpřísnění postihu za chybnou nebo opožděnou registraci místa bydliště. Nedávnou reformu, která obyvatelům některých velkých měst umožnila registrovat se přes internet, označil za předčasnou.

Putin dával za vzor sovětský model

Oba politici se do sebe pustili i kvůli národností politice. Putin navrhl sovětský model s tím, že v SSSR žily národnosti ve vzájemném souladu, protože se podařilo "vytvořit ideu, která stála nad národnostními a náboženskými vztahy“, i když "bohužel šlo o ideologickou, socialistickou myšlenku". Podle něj by mohlo zafungovat celoruské vlastenectví.

Medvěděv nutnost patriotické výchovy neodmítl. SSSR ale označil za "velmi zkostnatělý stát", z jehož zkušeností je nemožné vycházet. "Je možné zopakovat, co se dělo v sovětském období? Jistě pochopíme, že nic takového možné není," prohlásil prezident. Zkušenost je podle něj třeba hledat spíš v USA, kde se během několika desítek let podařilo překonat vžité národnostní a konfesní stereotypy.

Spor ukazuje, že Medvěděv rozhodně není Batmanovým Robinem, jak se domnívali američtí diplomaté v depeších uniklých na WikiLeaks, kteří označovali Putina za alfa samce. [celá zpráva]

Vzhledem k výbušné národnostní situaci nelze ani souhlasit s názorem některých expertů, že diskuse měla odvrátit pozornost od soudu s Chodorkovským. [celá zpráva]

Rusko se aktuálně potýká s růstem nacionalismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám