Hlavní obsah

Chodorkovskij byl uznán vinným z krádeže 218 miliónů tun ropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Michaila Chodorkovského uznal v pondělí moskevský soud vinným z praní špinavých peněz a krádeže 218 miliónů tun ropy. Někdejšímu ropnému magnátovi, který se postavil proti Vladimiru Putinovi, tak hrozí další roky za mřížemi.

Soud: Chodorkovskij je vinen z krádežeVideo: ČTK

 
Článek

Někdejší nejbohatší Rus a šéf bývalého ropného koncernu Jukos byl již jednou odsouzen k osmi letům vězení za údajné daňové úniky. Na svobodu měl vyjít v roce 2011. Ale loni v březnu začal nový proces.

Za údajné rozsáhlé zpronevěry ve výši stamiliard rublů obžaloba původně požadovala více než 22 let vězení. Nakonec však rozsah obvinění zredukovala a žádá 14 let, včetně původního trestu. Média, která byla okamžitě po verdiktu o vině z budovy soudu vykázána, dříve spekulovala, že trest by mohl být šest roků.

Chodorkovskij byl nově obviněn, že v letech 1998 až 2003 ukradl Jukosu 218 miliónů tun ropy v hodnotě přes 26 miliard dolarů. Podle obhajoby je obvinění absurdní.

Foto: Denis Sinyakov, Reuters

Michail Chodorkovskij

Verdikt se původně očekával v polovině listopadu, ale byl bez vysvětlení odložen. [celá zpráva]

Premiér Vladimir Putin, o němž příznivci Chodorkovského tvrdí, že stojí za procesy, se následně dal slyšet, že si Chodorkovskij zaslouží být ve vězení. Putinovi poradci posléze tvrdili, že premiér hovořil pouze o dřívějším rozsudku.

Ruští představitelé na někdejšího šéfa Jukosu nahlížejí jako na zkorumpovaného magnáta, který profitoval z toho, že porušoval zákony.

Jako další ruští miliardáři Chodorkovskij pohádkově zbohatl během privatizace v devadesátých letech a z Jukosu vytvořil jedničku na ruském trhu. Zatímco ostatní magnáti se ale nestavěli proti Kremlu, Chodorkovskij ho začal kritizovat a sponzorovat opozici. V roce 2003 byl zatčen a později odsouzen za daňové úniky a defraudace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám