Hlavní obsah

Fico žádá setkání s Orbánem kvůli zákonu o dvojím občanství

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovensko ve středu požádalo prostřednictvím svého velvyslance v Budapešti Petra Weisse o slovensko-maďarské setkání na úrovni premiérů. Robert Fico se chce setkat s příštím maďarským premiérem Viktorem Orbánem ještě před schválením zákona o dvojím občanství v maďarském parlamentu. Orbán Ficovu výzvu odmítl.

Foto: Peiger Marián, ČTK

Premiér Robert Fico

Článek

Orbánova strana Fidesz v pondělí předložila do parlamentu novelu zákona o dvojím občanství, která má umožnit udělení maďarského občanství Maďarům žijícím v sousedních zemích.

„Není možné, aby jedna země jednostranně přenášela účinky svých zákonů na území jiného státu, a nechtějí se na toto téma vůbec bavit. To je nemyslitelné. Z mé strany je zájem mluvit s panem Orbánem a chci ho informovat o tom, co je slovenská vláda připravena učinit v případě, že zákon bude schválen,“ uvedl Fico na tiskové konferenci po zasedání slovenské vlády.

Orbán výzvu odmítl

Příští maďarský premiér Ficovu výzvu odmítl. Podle agentury MTI považuje Orbán za „zcela nesmyslné“, aby si Slovensko a Maďarsko vyměňovaly vzkazy přes média před jmenováním nové maďarské vlády a před slovenskými parlamentními volbami, které se konají 12. června.

„Nestaneme se hříčkou předvolební kampaně, která se vede v zahraničí. Nebudeme odpovídat na žádná provokativní prohlášení,“ uvedl Orbán.

Slovensko požádalo o setkání Fica a Orbána, když z Budapešti přišla odpověď na úterní nabídku Bratislavy o svolání slovensko-maďarské smíšené komise, že to bude možné až po sestavení nové maďarské vlády. Fico označil tuto odpověď za směšnou a obává se, že do té doby bude dvojí občanství schváleno. „Jednání na toto téma už tehdy nebude mít smysl,“ dodal Fico.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám