Hlavní obsah

Slovensko svolá bezpečnostní radu kvůli dvojímu občanství Maďarů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská vláda v pátek rozhodla o svolání bezpečnostní rady státu v případě, že maďarský parlament schválí zákon o udělení maďarského občanství Maďarům žijícím v sousedních zemích.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

„Situaci vnímáme jako bezpečnostní riziko pro Slovenskou republiku a zásah do vnitřních záležitostí Slovenska,“ uvedl premiér Robert Fico po páteční mimořádné schůzi slovenské vlády.

Slovenská vláda přijala usnesení, v němž odsuzuje záměr Národního shromáždění Maďarské republiky bez konzultací se Slovenskem schválit zákon o maďarském státním občanství, který má podle Bratislavy prokazatelně exteritoriální účinky a zasahuje do vnitřních záležitostí Slovenska.

„Okamžitě po schválení tohoto zákona v Budapešti předloží slovenská vláda návrhy legislativních změn ve slovenském právním řádu s cílem minimalizovat rizika a dopady tohoto zákona ve Slovenské republice,“ uvedl Fico. Slovensko se zároveň v této věci obrátí k mezinárodním institucím.

Fico: Neuvěřitelně nebezpečné věci

Premiér už dříve nevyloučil, že Maďarům žijícím na Slovensku může být po získání maďarského občanství odebráno občanství Slovenské republiky. To by jim například znemožnilo práci v bezpečnostních složkách země a ve státní správě. [celá zpráva]

Fico upozornil, že zákon o dvojím občanství chce maďarský parlament schválit ještě před ustavením nové maďarské vlády. „Chtějí posílit identitu občanů Slovenské republiky maďarské národnosti k Maďarské republice a oslabovat jejich vztah ke Slovenské republice. Chtějí také institucionalizovat vztah ke (všem) 15 miliónům Maďarům a vytvářet dojem, že parlament a vláda v Budapešti je parlamentem a vládou 15 miliónů obyvatel, bez ohledu na to, na území jakého státu žijí. To jsou neuvěřitelně nebezpečné věci,“ dodal Fico.

Maďarský parlament se v pátek 14. května sejde na své ustanovující schůzi. Příští šéf maďarské diplomacie János Martonyi avizoval, že hned na první schůzi parlamentu předloží zákon o dvojím občanství pro Maďary žijící v sousedních zemích. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám