Hlavní obsah

Rusko omezí počet pozorovatelů i při volbě prezidenta

Novinky, ČTK, BBC, ITAR-TASS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Počet zahraničních pozorovatelů, monitorujících ruské prezidentské volby, plánované na březen, Kreml sníží o polovinu. Oznámil to předseda volební komise Vladimir Churov s tím, že povolení k působení dostane 400 pozorovatelů.

Foto: Alexander Natruskin , Reuters

Omezení počtu zahraničních pozorovatelů ohlásil předseda volební komise Vladimir Churov.

Článek

Počet pozorovatelů z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) bude přitom limitován na sedm desítek, ačkoliv na poslední volbu prezidenta v roce 2004 v zemi dohlíželo téměř 400 členů organizace.

OBSE se kvůli průtahům a restrikcím ze strany Moskvy dostala s Kremlem do křížku už před prosincovými parlamentními volbami. Do Ruska se nakonec vydalo jen pár dohlížitelů a organizace později volby odsoudila jako neregulérní, neboť v předvolební kampani nedostala prostor opozice. Organizace proto znovu zvažuje, že své týmy do Ruska nevyšle.

Opět se navíc vynořila podezření o nestandardním postupu úřadů vůči opozici, poté, co volební komise v neděli oficiálně z boje o prezidentský úřad vyřadila opozičního liberála Michaila Kasjanova. Podle komise bylo neplatných víc než 13 procent petičních podpisů podporujících jeho nominaci. Kasjanov se nařčení brání.

Favoritem je Medveděv

Rusko bude volit prezidenta v březnu. Favoritem je mezi čtyřmi kandidáty prezidentem Vladimirem Putinem protežovaný nynější vicepremiér Dmitrij Medveděv. Dalšími uchazeči jsou šéf Demokratické strany Ruska Andrej Bogdanov, vůdce nacionalistů Vladimir Žirinovskij a šéf komunistů Gennadij Zjuganov.

Z kampaně už dříve odstoupil opoziční předák Boris Němcov, který následně vyslovil podporu v neděli odvolanému Kasjanovi. Rovněž bývalému sovětskému disidentovi Vladimiru Bukovskému kandidaturu zamítla volební komise – nesplnil podmínku žít v Rusku nejméně deset let. Kandidaturu rovněž stáhl bývalý šachový velmistr Garry Kasparov.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám