Hlavní obsah

Kritik Kremlu Kasjanov nemůže kandidovat na prezidenta

MOSKVA

Ruská ústřední volební komise v neděli odmítla registrovat kritika kremelské politiky Michaila Kasjanova jako kandidáta pro březnové prezidentské volby. Řada podpisů na jeho podporu je prý neplatných, uvedla komise.

Článek

O prezidentské křeslo se tedy 2. března utkají čtyři kandidáti. Favoritem je současný vicepremiér Dmitrij Medveděv, kterého navrhla nejsilnější politická strana Jednotné Rusko a který má také podporu dosavadního prezidenta Vladimira Putina. Do boje zřejmě vyrazí i kandidáti dvou dalších parlamentních stran, tedy lídr ruských komunistů Gennadij Zjuganov a šéf xenofobní Liberálně-demokratické strany Ruska (LDPR) Vladimir Žirinovskij.

Lidé ze Zjuganovova okolí však v minulých dnech dávali najevo, že komunistický kandidát může ještě z boje odstoupit.

Čtveřici uzavírá lídr neparlamentní Demokratické strany Andrej Bogdanov. Podle Ústřední volební komise byly podpisy, které předložil, v pořádku. Pokud nebyli kandidáti navrženi parlamentními stranami, potřebovali získat právě dva milióny podpisů na svou podporu. Chybných v nich však podle zákona nesmělo být více než pět procent.

Michail Michajlovič Kasjanov

Narodil se 8. prosince 1957 v Solncevo v Moskevské oblasti. Vystudoval Moskevský dopravní institut a Vyšší odbornou ekonomickou školu. Jako ekonom pracoval v řadě státních institucí včetně Plánovacího úřadu SSSR (Gosplan) a Státního výboru hospodářství RSFSR. Z ministerstva hospodářství později přešel do resortu financí. Stal se náměstkem a později ministrem financí (1999 až 2000).

Do premiérského úřadu byl zvolen v květnu 2000. Jedním z jeho úspěchů byla dohoda s Londýnským klubem věřitelských bank o restrukturalizaci ruského dluhu v celkové výši 31,8 miliardy dolarů; v rámci dohody byl ruský dluh snížen o 36,5 procenta a splatnost zbylé části prodloužena nad 30 let. V roce 2004 byla jeho vláda odvolána.

Svou kandidaturu na prezidenta po odchodu Vladimira Putina z křesla šéfa Kremlu oznámil předseda opozičního Ruského lidovědemokratického svazu (RNDS) v září 2005.

Ve stejný rok Kasjanov kritizoval prezidenta Putina kvůli nedostatku demokracie v Rusku a stanul též před soudem kvůli nařčení, že jako premiér zařídil levný prodej dvou luxusních sídel u Moskvy firmám, s nimiž byl úzce propojen. Soud firmám obě vily odebra. Kasjanov, o němž média v minulosti spekulovala, že měl přátelské vztahy s exprezidentem Borisem Jelcinem, označil verdikt za politicky motivovaný.

Kasjanov se proti rozhodnutí volební komise může odvolat k ruskému nejvyššímu soudu, který by v takovém případě měl rozhodnout do pěti dnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám