Hlavní obsah

Na webu Zelenského se objevila petice, která požaduje pozvání západních vojáků na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na oficiálních webových stránkách ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského se objevila petice, jejíž signatáři požadují, aby vláda pozvala do země vojáky západních zemí s cílem odrazit ruskou ozbrojenou agresi. Zelenskyj by se podle výzvy měl obrátit jmenovitě na všechny členské státy Evropské unie (EU), Velkou Británii a USA.

Foto: Ukrajinská prezidentská kancelář

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Prezident by tak měl učinit „jako garant státní suverenity, územní celistvosti Ukrajiny“ v souladu s příslušnými články ústavy, tvrdí iniciátorka petice Natalja Vysočanska.

„Žádám vás, abyste se v podmínkách ozbrojené agrese Ruské federace do nejdříve rozhodli požádat o vojenskou pomoc každý z členských států EU, Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a Spojené státy americké,“ stojí v dokumentu.

V textu se konkrétně píše o „vyslání vojsk (západních států) na území Ukrajiny“ za účelem „obnovení územní celistvosti Ukrajiny“. Rozhodnutí prezidenta by měl ještě schválit parlament, požadují dále signatáři petice.

Chystaný obří balíček NATO pro Ukrajinu se Maďarsku nelíbí

Evropa

Aby se jí prezident zabýval, musí ji podepsat nejméně 25 tisíc lidí. Do středečního odpoledne tak učinilo zatím 1800 lidí. Sběr podpisů má trvat ještě tři měsíce.

Petice se na webu prezidentského úřadu objevila několik týdnů poté, co o možnosti vyslání vojáků své země na Ukrajinu opakovaně hovořil francouzský prezident Emmanuel Macron. Naposledy se takto vyjádřil začátkem května v rozhovoru pro britský magazín The Economist.

Představitelé jiných západních zemí, například německý kancléř Olaf Scholz, na Macronova slova ale reagovali ujištěním, že jejich země na Ukrajinu své vojáky nepošlou.

Odmítavě se k vyslání vojáků na Ukrajinu staví také Washington, což tento týden potvrdil tiskový mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller. „Prezident (Joe Biden) dal jasně najevo, že nepošle americké vojáky bojovat na Ukrajinu,“ odpověděl mluvčí na tiskové konferenci na otázku, zda je taková možnost reálná.

Rusko označilo petici za „nebezpečnou provokaci“. „Domníváme se, že nejde o nic menšího než o nehoráznou provokaci,“ prohlásil ve středu mluvčí Kremlu podle agentury Reuters. „Situaci samozřejmě bedlivě sledujeme. Kyjevský režim je dost nepředvídatelný,“ dodal.

Kdyby Rusko prolomilo frontu, je možné vyslat na Ukrajinu vojáky, tvrdí Macron

Zahraniční

Výběr článků

Načítám