Hlavní obsah

Migranti v Británii našli způsob, jak se vyhnout deportaci do Rwandy. Za cestu výletní lodí platí desetitisíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všemi možnými prostředky se snaží migranti v Británii vyhnout deportaci do Rwandy. Momentálně jsou největším „hitem“ výletní plavby do Irska, za které přitom platí tisíce eur, píše deník Daily Mail. V Dublinu u Canal Grande vyrostlo „stanové městečko“, kde žadatelé o azyl žijí. A provizorních příbytků neustále přibývá.

Foto: Profimedia.cz

Stany v Dublinu

Článek

„Cítím se tu bezpečněji než v Anglii, protože tam by mě poslali hned do Rwandy,“ řekl deníku Daily Mail muž z Egypta.

Mezi mosty Mount Street Bridge a Huband Bridge v Dublinu se objevilo více než 85 stanů a další přibývají. Během týdne se počet provizorních příbytků zdvojnásobil, píše Daily Mail.

Osmadvacetiletý Abdul Rašíd z Afghánistánu tvrdí, že dostat se do Dublinu je velmi jednoduché, protože nepotřeboval pas. Nepoužil tradiční trajekt, ale pořídil si za 2000 eur (v přepočtu zhruba 50 tisíc korun) lístek na výletní loď. „Bylo to jako hotel. Měl jsme k dispozici všechno včetně jídla. Pas jsem nepotřeboval, kontrolovali jen lístky. Nikdo nás nezastavil a nevyhodil,“ řekl Rašíd, který tvrdí, že byl nucen uprchnout ze své rodné země, když tam Tálibán převzal moc.

Foto: Profimedia.cz

Migranti v Dublinu

„Pocházím ze spokojené rodiny, která neměla žádné problémy, dokud nepřišel Tálibán. Můj otec byl zabit a zbytek mých příbuzných musel opustit své domovy. Zaplatil jsem 7000 eur (175 tisíc korun), abych se dostal do Francie, a musel jsem projít šesti různými zeměmi, abych se tam dostal. Strávil jsem 15 měsíců ve Francii, ale nepřijali mé doklady, takže jsem neměl jinou možnost než odcestovat do Velké Británie,“ popsal.

Za cestu přes kanál La Manche na nafukovacím člunu s dalšími 55 lidmi nacpanými v plavidlu zaplatil 1977 eur (49 400 korun). „Bylo to velmi nebezpečné a bylo tam mnoho rodin s dětmi,“ řekl.

V Británii schválili zákon umožňující deportace migrantů do Rwandy

Evropa

Když mu hrozilo vyhoštění do Rwandy, rozhodl se přemístit do Irska. „Doufám, že se konečně usadím v Irsku. Rád bych zajistil bezpečí své rodiny v Afghánistánu,“ uzavřel.

Sedmadvacetiletý Khyber Ghurzng, který také pochází z Afghánistánu, řekl, že připlul do Irska na stejné lodi jako jeho přítel Abdul. „Koupili jsme si lístky, pasy jsme nepotřebovali. Cesta sem stála 2000 eur. Bylo to drahé, ale neměli jsme na výběr, jinak to nešlo,“ řekl.

Reda Alsaba z Egypta uprchl do Irska, aby se vyhnul deportaci do Rwandy. „V Irsku se cítím mnohem bezpečněji, protože v Anglii nás chtějí všechny poslat do Rwandy,“ řekl.

Další muž, který je profesí holič a pochází z Gazy, už začal ve stanovém městečku nabízet své služby.

Z německých vlaků se stávají zóny strachu. Zaměstnanci zoufale píší o pomoc

Zahraniční

Jedno stanové městečko, a to v centru Dublinu na Mount Street, už irské úřady na začátku května zlikvidovaly.

Davy migrantů, kteří se valí do Irska, už působí roztržky mezi politiky. Premiér Rishi Sunak prohlásil, že migranty z Irska „nemá zájem“ přijímat, protože EU odmítá přijímat zpět migranty z Lamanšského průlivu, kteří přišli z Francie. Reagoval tak na irské ministry, kteří hrozí, že navrhnou takovou legislativu, která by běžence donutila vrátit se do Spojeného království.

Migranti, kteří žili v rozebraném stanovém městečku, premiérovi za jeho rozhodnutí, že je v Británii nepřijme, poděkovali s tím, že „nechtějí do Rwandy“.

Česko se při finálním hlasování o migračním paktu zdrží

Domácí

Výběr článků

Načítám