Hlavní obsah

Zelenskyj přece jen promluví ke Knesetu, Rusové zuří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přece jen prostřednictvím přenosu promluví k poslancům izraelského parlamentu. Podle listu The Jerusalem Post se tak má stát v neděli večer, tedy zhruba týden po ukrajinské žádosti o tuto možnost, a telavivská radnice nabídla přenos projevu na náměstí Ha-bima.

Foto: Gollnow Sebastian, ČTK

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na snímku ze 4. března (ilustrační foto)

Článek

Oznámení termínu přimělo podle deníku Anatolije Viktorova, ruského velvyslance v Izraeli, požádat o schůzku s Mickym Levym, šéfem Knesetu. Ruská strana tvrdí, že jde o „pravidelné setkání v rámci podpory rozvoje meziparlamentních vztahů“, a Levyho úřad „diplomaticky“ popřel, že by kvůli projevu byly mezi Izraelem a Ruskem spory.

V Evropě vyrostla zeď mezi svobodou a nesvobodou. Zbořte ji, vyzval Scholze Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Dobře informované zdroje ale tvrdí, že Viktorov dal jasně najevo svou nelibost a podle serveru The Times of Israel se objevily i spekulace, že z obrazovky ke Knesetu bude chtít promluvit také ruský prezident Vladimir Putin.

Zelenskyj si opakovaně po­steskl nad rezervovaným postojem Izraele k ruské agresi na Ukrajině. Zároveň ale požádal o zprostředkování jednání premiéra Naftaliho Bennetta, který se osobně vypravil do Moskvy, a i nyní se účastní četných telefonických konzultací, které mají za cíl ukončení bojů.

Něco od vás potřebuji. Zelenskyj promluvil v americkém Kongresu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám