Hlavní obsah

Za zbraně dal svět biliony dolarů

Právo, DPA, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem 1917 miliard dolarů (48 bil. Kč) vydal svět loni na zbrojení. Vyplývá to z údajů ročenky, kterou včera zveřejnil Stockholmský mezinárodní ústav pro výzkum míru (SIPRI).

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Výzkumník SIPRI Nan Tian očekává, že vzhledem ke koronavirové epidemii bylo na nějakou dobu dosaženo vrcholu ve zbrojních výdajích a že ty kvůli hospodářským potížím světa přinejmenším letos klesnou. „Není pochyb, že covid-19 zasáhne každou zemi,“ řekl. „Státy si budou muset vybrat, zda své peníze vloží do zbrojení nebo raději do zdravotnictví.“

Loňské výdaje na armády a nové zbraně byly o 3,3 procenta vyšší než v roce 2018. Byl to nejvyšší nárůst za poslední desetiletí. Zbrojní výdaje se tak dostaly na úroveň roku 1988, tedy období studené války. Pokud by občané měli armády hradit ze svých kapes, musel by každý z téměř osmi miliard obyvatel planety přispět loni 249 dolary (asi 6240 Kč).

Útočné pušky, granátomety. Obrana nakoupí od České zbrojovky za tři miliardy

Domácí
V čele zbrojních výdajů jsou USA, utratily 731 miliard dolarů, tedy pětinu celosvětových nákladů
Za nimi jsou poprvé asijské velmoci Čína (261 mld dolarů) a Indie, která předběhla Saúdskou Arábii
Z evropských zemí vydává nejvíce Rusko (65,1 mld dolarů), které se ocitlo na čtvrtém místě

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám