Hlavní obsah

Válka se na Ukrajině vede i knihami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zničující agrese proti Ukrajině dopadá na její obyvatele nejen fyzicky a ekonomicky, ale i na poli vzdělávání.

Foto: Foto Profi media.cz, Profimedia.cz

Realitou loňského školního roku na Ukrajině se stala online výuka v provizorních prostorách.

Článek

Zatímco se ruští představitelé otevřeně hlásí k tomu, že na všech dobytých a okupovaných ukrajinských územích zavádějí ruský vzdělávací systém podle ruských učebnic, Ukrajina s cílem oprostit se od ruského vlivu kompletně přehodnocuje dosavadní vzdělávací plány, z nichž v novém školním roce zmizí například román Lva Tolstého Vojna a mír.

Podle Andrije Vitrenka, prvního náměstka ukrajinského ministra školství a vědy, od nového školního roku doznají změn školní osnovy vybraných předmětů, například dějin Ukrajiny, světových dějin, zeměpisu. Školáci mají být také cvičeni, jak se chovat při kontaktu s minou.

Rusové na Donbasu pokládají zákeřné „motýlí“ miny. Děti si je pletou s hračkami

Evropa

V hodinách zahraniční literatury se budou probírat jen ti ruští spisovatelé, jejichž tvorba nebo oni sami jsou spojeni s Ukrajinou, uvedl pro ukrajinská média Juryj Kononěnko, který má na ministerstvu školství na starosti základní, střední a předškolní vzdělávání.

„Ukrajinský spisovatel Gogol“

„Spisovatelé, kteří psali v ruském jazyce, ale jejichž tvorba byla úzce spjata s Ukrajinou, nebo se na Ukrajině narodili či žili v zemi dlouhou dobu nebo se věnovali ukrajinské tematice – ti zůstanou ve školních osnovách,“ uvedl Kononěnko.

„Kupříkladu Nikolaj Gogol – to je fakticky náš ukrajinský spisovatel, který učinil mnohé pro ukrajinskou kulturu. Nebo Vladimir Korolenko. Bude se probírat také dílo Michaila Bulgakova Psí srdce,“ uvedl.

Ruské knihy mají zvýšit znalost ruštiny mezi (ukrajinskými) dětmi, což jim pomůže při studiu předmětů v ruském jazyce
web Russkij mir

Ukrajinští žáci by se tak měli i v budoucnu věnovat knize Babí Jar Anatolije Kuzněcova, která odráží tragické události masakru kyjevských židů v roce 1941. „Také Dvanáct křesel od (Ilji) Ilfa a (Jevgenije) Petrova zůstane ve školních osnovách,“ dodal Kononěnko.

Ruská učitelka dostala pět let podmíněně za kritiku války. Udali ji žáci

Evropa

„Proruské narativy se tu cíleně šířily všemi dostupnými způsoby: prostřednictvím školství, kultury, literatury. Pochopitelně nastala i pro nás doba vše přehodnotit. Myslím si, že Rusko za tři měsíce udělalo pro rozvoj ukrajinského jazyka víc než my za třicet let,“ uvedl Serhij Babak, šéf poslaneckého výboru pro otázky vzdělávání, vědy a inovací, v rozhovoru na unn.com.ua.

Podle ukrajinského ministra kultury a informační politiky Oleksandra Tkačenka by se Ukrajina „neměla vzdávat významného dědictví, které jí věnovali autoři původem z Ukrajiny“.

„Je to část našich dějin, část toho, na co můžeme být hrdi. Když jsem hovořil o Gogolovi jako o ukrajinském spisovateli, dělal jsem to vědomě, protože nejen že se na Ukrajině narodil, ale používal ukrajinské narativy, mnohá jeho díla jsou napsána o Ukrajině. Nelze se také zříci například (malíře, tvůrce světově proslulého díla Černý čtverec) Kazimira Maleviče,“ řekl Tkačenko.

Podotkl, že daleko ne všichni autoři spjatí s Ukrajinou se cítili být Ukrajinci, proto je potřeba odlišovat ukrajinské umělce a umělce původem z Ukrajiny. „Ale nepřipomenout si, že Čechov byl unešený z Ukrajiny, že Čajkovskij odsud pocházel, by bylo divné. Samozřejmě, Bulgakov,“ zdůraznil ministr.

Ministr také dříve prohlásil, že Gogola, který se narodil v Poltavské oblasti Ukrajiny, „ruská propaganda zařadila mezi Rusy jen proto, že psal v ruštině“, připomněl Ukrinform.

V Rusku nahánějí autora sci-fi trilogie Metro Gluchovského. Asi urazil armádu

Evropa

Historická pravda

Ze zahraniční literatury bude vyřazen román Lva Tolstého Vojna a mír. „To se na Ukrajině učit nebude. Vše, co opěvuje orkovská (ruská – pozn. red.) vojska, zmizí z osnov předmětu zahraniční literatura. V učebnicích dějepisu budou popsány vztahy mezi ukrajinským národem a ‚ruským světem‘ na základě historické pravdy,“ dodal Vitrenko.

Naopak některá díla světové literatury, dosud doporučená, budou nyní povinná. Nově se v osnovách objeví třeba rakouský spisovatel Joseph Roth, který se narodil na Haliči.

Z Moskvy už proudí tuny ruských učebnic

Razantní změny v ukrajinském vzdělávacím systému ale zavádějí hlavně ruské správy na okupovaných ukrajinských územích včetně částí Chersonské a Záporožské oblasti. Školy musejí přecházet na ruské osnovy, Moskva oznámila, že k 1. září dodá své učebnice. Podle ruského listu Vědomosti Rusko počítá s odesláním 5,5 milionu učebnic, které mohou vyjít na více než tři miliardy rublů.

Ruské ministerstvo školství a vládní strana Jednotné Rusko (JR) také nashromáždily 150 tisíc knih v ruštině, které mají „zvýšit znalost ruštiny mezi (ukrajinskými) dětmi, což jim pomůže při studiu předmětů v ruském jazyce,“ napsal s odkazem na Andreje Turčaka, šéfa generální rady JR, web Russkij mir.

V Rusku jsou zpět „berjozky“. Vybrané zboží jen pro někoho

Evropa

Podle Alexandra Iščenka, představitele ruské Rostovské oblasti, bylo na území Ukrajiny odvezeno prvních deset tun knih.

Andrij Vitrenko z ukrajinského ministerstva školství varoval před novými „ruskými pseudouniverzitami“ na ukrajinských územích s tím, že i ony mají sloužit jako nástroj hybridní války.

Reklama

Výběr článků

Načítám