Hlavní obsah

USA zastavily výcvik rekrutů pro afghánské ozbrojené síly

– Kábul/Washington

Vedení amerických sil v Afghánistánu zastavilo výcvik nových rekrutů pro afghánské ozbrojené síly. Podle listu The Washington Post je důvodem důkladné vyšetření možného napojení nováčků na extremistické hnutí Taliban. Uvedla to v neděli agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Afghánský voják na patrole s americkým kolegou (v pozadí).

Článek

Důkladná prověrka se týká více než 27.000 afghánských vojáků. Podle agentury AP mluvčí zvláštních sil zvláštních operací plukovník John Harrell uvedl, že výcvik byl zastaven na měsíc až dva a týká se zhruba tisícovky rekrutů.

Nábor nových branců i operace již vycvičených mužů budou pokračovat, řekl Harrell.

USA zastavily výcvik poté, co nejméně 45 vojáků amerických i dalších zahraničních jednotek, zejména francouzských a australských, bylo zabito jen v letošním roce při útocích Afghánců v uniformách, ať už armádních nebo policejních.

Pronikáme do armády

Vůdce Tálibánu Muhammad Umar v srpnu prohlásil, že bojovníci Talibanu pronikají do řad afghánské armády a policie a daří se jim likvidovat vojáky mezinárodních sil. [celá zpráva]

"Naši lidé bez odporu pronikají na vojenské základny a do výzvědných středisek nepřítele, snadno tam podnikají útoky a zasazují nepříteli tvrdé údery," uvedl Umar v osmistránkovém textu, který elektronickou poštou obdržely západní agentury.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám