Hlavní obsah

USA začnou ve velkém distribuovat vakcínu proti opičím neštovicím

Washington

Spojené státy začnou ve velkém distribuovat vakcínu proti opičím neštovicím a rozšíří okruh lidí, kterým ji budou doporučovat. Informoval o tom koordinátor protiepidemických kroků v Bílém domě Ashish Jha. V nejbližších týdnech se má do ordinací dostat skoro 300 tisíc dávek vakcíny Jynneos, do podzimu to má být až 1,3 milionu dávek.

Foto: Lukas Barth, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle zdravotních úřadů se dosud v USA potvrdilo 306 případů nákazy opičími neštovicemi, skutečný počet infikovaných ale zřejmě je mnohem vyšší. Úřady nyní doporučují, aby si pro očkování došli všichni, kdo se domnívají, že se mohli nakazit. Až dosud se očkování doporučovalo jen lidem, kteří byli v blízkém kontaktu s nakaženým.

Virologové v Německu doporučují očkovat proti opičím neštovicím

Evropa

Většinu nakažených v USA tvoří muži, kteří měli homosexuální styk, a Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) proto radí očkování například právě gayům, kteří žijí ve státech s vyšším výskytem nákazy.

Opičí neštovice se až donedávna vyskytovaly převážně v afrických zemích, letos v květnu se ale začaly šířit i v Evropě a také v USA. Celkem se zatím podle Světové zdravotnické organizace objevilo asi 4700 případů ve 49 zemích včetně Česka. Nemoc má většinou mírný průběh a projevuje se horečkami, bolestmi hlavy a typickou vyrážkou.

Šesté opičí neštovice v Česku

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám