Hlavní obsah

Umírající maminku mohl zdravit jen přes okno. Britové se bouří proti pokrytectví vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Fyzický kontakt zakázán: žádné objetí, žádné držení za ruku. Po několik měsíců prvního lockdownu v Británii musel Hugh Palmer sledovat, jak jeho 91letá maminka ztrácí naději na život. Zatímco si vládní činitelé užívali bujarých večírků, on směl s matkou komunikovat pouze přes sklo.

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Příběh, který publikoval server iNews, demonstruje sílící frustraci britské veřejnosti s dvojím metrem a pokrytectvím, které provází úřadování kabinetu Borise Johnsona.

Od května do srpna 2020, kdy 91letá Patty skonala, se jí nesměl nikdo z návštěv ani dotknout.

Johnson: Britům omezení, svým „chlast“

Evropa

„Bylo pro mě těžké na ni hledět skrze to zatracené okno, všechny ty měsíce v lockdownu byly opravdu kruté, ale rozumím, že to bylo zapotřebí,” vzpomíná syn Hugh.

„V minulosti jsem pracoval jako zdravotní bratr, takže chápu, že jsme museli upřednostnit ochranu zdraví,” vysvětluje.

Pro seniorku bylo fyzické odloučení od syna utrpením. Krátce před smrtí se o pocit osamocení podělila v blogu.

„Všichni se izolujeme, abychom pomohli zdravotníkům, ale největší krutostí pro mě je, že se mohu dotknout studené okenní tabule, ale nemohu se dotknout svého syna na druhé straně,” napsala.

Přineste si vlastní chlast, nabádala premiérova kancelář

Zatímco matka se synem poslušně dodržovali přísná protiepidemická opatření, ti, kteří je sami sepsali, se ani neobtěžovali.

Během lockdownu jí zhaslo světlo z očí. Prostě to vzdala, bylo to opravdu smutné.
Hugh Palmer o své zesnulé mamince

Z čerstvě uniklého e-mailu stanice ITV vyplývá, že 20. května 2020 premiérův tajemník pozval více než 100 podřízených na „skleničku se sociálními rozestupy” přímo v rezidenci premiéra v Downing Street.

Zaměstnanci byli vyzváni, aby si přinesli svůj vlastní „chlast”.

Johnson se omluvil za účast na večírku

Evropa

Nejméně čtyři desítky lidí se akce zúčastnily, včetně premiéra Johnsona. Ten se ve středu omluvil, byť samotnou ilegalitu večírku zpochybnil.

Opoziční labouristé požadují jeho okamžitou rezignaci a vzhledem k tomu, že nejde o první zprávu o zakázaných večírcích, není divu, že už v průzkumech vládní konzervativce přeskočili.

Naprosté pokrytectví toho, co se v těchto kruzích dělo, ve srovnání s tím, co dělali ostatní lidé a koho ze svých blízkých ztratili, je podle Palmera to, co ho na pandemii ze všeho nejvíce rozčiluje.

Další zakázaný večírek. V Británii už vyšetřují i Johnsona

Zahraniční

Pečovatelskému domu, ve kterém jeho maminka pobývala, se podařilo vyváznout bez jediného případu covidu, ale postupem času paní Palmerová ztratila vůli žít.

„Během lockdownu jí zhaslo světlo z očí. Prostě to vzdala, bylo to tak smutné,” popisuje její syn.

Kvůli opatřením si ani před smrtí nestihla pochovat svoje tehdy narozená pravnoučata.

Patty Palmerová zemřela 18. srpna. Při úplném odcházení už k ní její syn puštěn byl. Na pohřbu smělo být maximálně 30 lidí – tedy o deset méně než na zahradní party v Downing Street.

Pařili, nebo nepařili? V Británii sílí skandál kolem večírku v Downing Street

Zahraniční

Podobných příběhů se nyní v ostrovním tisku objevují desítky.

„Johnson působí dojmem neohrabaného šaška, ale ve skutečnosti je zkorumpovaný a stojí za ním skupina lidí, která zneužila brexit a covid pouze ke svému osobnímu prospěchu,” cituje server iNews Palmera. Podle něj by měla rezignovat celá vláda.

Reklama

Výběr článků

Načítám