Hlavní obsah

Pařili, nebo nepařili? V Británii sílí skandál kolem večírku v Downing Street

Londýn
Aktualizováno

Další kauzu dvojího metru pro elity a veřejnost bude muset před poslanci vysvětlovat předseda britské vlády Boris Johnson. Média odhalila, že se v premiérském sídle v Downing Street loni uprostřed nejpřísnějších restrikcí konal vánoční večírek. Vládní představitelé událost popírají. Teď se ale na veřejnost dostalo video, na kterém Johnsonovi kolegové o večírku vtipkují při nácviku tiskové konference.

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Kauza odstartovala minulý týden, kdy deník Daily Mirror přišel s tvrzením, že loni 18. prosince uspořádali vysoce postavení pracovníci Downing Street „sváteční párty” a hráli hry s vánoční tématikou, „zatímco zbytek země byl nucen být doma”.

Pro připomenutí, Británie před loňskými Vánoci zažívala silnou druhou vlnu epidemie covidu-19, očkování se teprve rozjíždělo, takže na všechny akce se vztahovala nejpřísnější opatření zakazující jakékoli scházení se ve vnitřních prostorách.

Vládní Twitter dokonce loňského 17. prosince explicitně upozorňoval, že jakékoli „vánoční večírky” jsou zakázány. To ale zřejmě neplatilo pro pracovníky Johnsonova kabinetu. Nebo ano? Vtipkování na videu vypadá tak, že se ani konzervativní vláda neshodne na tom, jestli se akce konala, nebo ne.

V britském parlamentu to přehánějí s kokainem. Policie zasáhne

Zahraniční

„Veškerá doporučení byla zcela dodržována,” prohlásil minulý týden v parlamentu Johnson. Současně i oficiální linka příběhu ze strany kabinetu je taková, že se žádný večírek nekonal, podotýká BBC.

Stejné stanici přitom její zdroj dříve potvrdil, že se v Downing Street 18. prosince skutečně slavilo a že tam byly asi dva tucty lidí.

Není to první podobný skandál

Kancelář premiéra toto stanovisko zopakovala i poté, co televize ITV zveřejnila video z loňského prosince, na kterém poradci o večírku vtipkují při snaze najít strategii, jak čelit případným otázkám na toto téma.

„Já jsem šla domů. Počkat, počkat, ehmm... Jaká je odpověď?” říká v klipu dnes už bývalá Johnsonova mluvčí Allegra Strattonová. „Nebyl to večírek, byla to sklenka vína se sýrem,” navrhuje jistý kolega.

Vzápětí pro jistotu uvádí, že šlo o vtip, zatímco se ostatní smějí. „Tento fiktivní večírek byl pracovní schůzkou. A nedodržovaly se tam rozestupy,” uzavírá v rozpacích s úsměvem na rtech Strattonová.

Při středečních interpelacích se Johnson za nahrávku omluvil.  „Chápu, že mohla někoho rozčílit představa, že lidé, kteří určují pravidla, je sami nedodržují,” uvedl premiér. „Bezvýhradně se omlouvám za pohoršení, které to v zemi způsobilo, a omlouvám se za dojem, který to vyvolalo,” dodal. Stále ale trvá na tom, že se večírek neuskutečnil.

Britský ministr zdravotnictví rezignoval. Při podvádění manželky porušil covidová opatření

Evropa

Není to poprvé, co v době pandemie sílí pochybnosti o tom, zda Johnsonova vláda dodržuje vlastní pravidla. Komentátoři připomínají poprask kolem cesty tehdejšího premiérova vrchního poradce Dominika Cummingse přes celou Anglii v době prvního lockdownu nebo mileneckou náruživost „bez rozestupů” tehdejšího ministra zdravotnictví Matta Hancocka.

Reklama

Výběr článků

Načítám