Hlavní obsah

Další zakázaný večírek. V Británii už vyšetřují i Johnsona

Londýn

Britský předseda vlády Boris Johnson má další problém. Minulý rok se za přítomnosti dvou kolegů účastnil vánočního kvízu, zatímco byl v zemi tvrdý lockdown a stýkání se ve vnitřních prostorách bylo zakázané. Navzdory tomu, že premiérova kancelář trvá na tom, že všechna opatření byla dodržena, tajemník vlády Simon Case hodlá celý incident vyšetřit, informuje deník Daily Mirror.

Foto: Profimedia.cz

Nedělní titulka Daily Mirroru

Článek

Předmětem vyšetřování kvůli možnému porušení protikoronavirových opatření byly dosud jiné tři akce spojené s Johnsonovou vládou: rozlučka 27. listopadu 2020, banket na ministerstvu školství 10. prosince 2020 a vánoční večírek přímo v Downing Street 18. prosince 2020.

Aktuální kauza se ale tentokrát týká přímo Johnsona. Deník Daily Mirror v neděli zveřejnil fotografie z vánočního kvízu, který premiér virtuálně hostil ze sídla na Downing Street 10 v době, kdy byl Londýn v uzávěře.

Po jeho boku jsou vidět dva členové personálu, což v tehdy odporovalo platným nařízením. Lidé se mohli ve vnitřních prostorách scházet pouze s obyvateli stejné domácnosti. Opatření rovněž zakazovala konání pracovních vánočních večírků.

Atmosféra ve straně je napjatá

Johnson nepopřel, že událost pořádal, odmítl ale, že by porušil protiepidemická opatření. Podle zdrojů deníku Daily Mirror byli pracovníci Downing Street rozděleni do týmů po šesti, každý pak soutěžil před jednou obrazovkou.

Večírků za lockdownu bylo zřejmě víc. V Johnsonově straně to vře

Zahraniční

„Celou tu věc prošetřuje vládní tajemník,” řekl novinářům Johnson. Na dotaz, zda kromě již odhalených večírků bude prošetřovat i zmíněný kvíz, odvětil: „To byla ta věc na Zoomu? Ano.”

Skandál s večírky je na ostrovech velmi sledovaný, a to nejen u veřejnosti, ale i ve Westminsteru. Opoziční labouristé i skotští nacionalisté už dříve kvůli těmto skandálům vyzvali Johnsona, aby rezignoval. Několik členů vládních konzervativců pak v rámci interních předpisů formálně vyjádřili Johnsonovi nedůvěru.

Reklama

Výběr článků

Načítám