Hlavní obsah

Tajemný letoun přeletěl z Litvy do Bulharska, rusky mluvící posádka zmizela

– Varšava

Úřady několika evropských zemí si lámou hlavu nad tajemným letem malého dvoumotorového letadla, které odstartovalo z Litvy a bez povolení přeletělo několik států, než přistálo v Bulharsku, kde zůstalo opuštěné na nepoužívaném letišti u města Targovište. Totožnost posádky zůstává neznámá. O případu informovala polská televize TVN 24 s odvoláním na litevská, maďarská a bulharská média.

Foto: Mapy.cz

Letadlo bez povolení přeletělo část Evropy, v Bulharsku jeho posádka zmizela

Článek

Malý dopravní letoun Piper Aztec – podle jiných zdrojů Beechcraft – odstartoval z Litvy ve čtvrtek večer. Následně bez povolení přeletěl přes Polsko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko do Bulharska, uvedl bulharský ministr vnitra Bojko Raškov.

Letoun neměl schválený plán letu ani zapnuté radarové odpovídače. Pilot nereagoval na výzvy v rádiu ani na vizuální signály. V Maďarsku a v Rumunsku letoun podle tisku doprovázely stíhačky, včetně dvou amerických strojů F-16, ale bulharské letouny nevzlétly, protože stroj úřady nepovažovaly za hrozbu. Opuštěný letoun, přikrytý plachtou, byl po odhalení prohledán pyrotechniky a kriminalisty, policejní psi hledali stopy po drogách.

K letadlu nad Evropou startovaly stíhačky tří členských států NATO

Evropa

Ještě dříve letoun podle maďarských médií přistál bez povolení na letišti aeroklubu v Hajdúszoboszló, kde cestující vystoupili a natankovali stroj z kanystrů na palubě. Když přijela policie, pilot rychle odstartoval.

Neví, komu prodal letadlo

Letadlo bylo podle litevských médií zakoupeno o týden dříve od pilota a ředitele letiště Nida Broniuse Zaronskise. Ten tvrdí, že stroj prodal třem blíže neidentifikovaným osobám, z nichž jedna hovořila rusky.

Foto: Profimedia.cz

Letoun Piper Aztec na ilustračním snímku

„Nevím, odkud byli. Mohli to být Ukrajinci, možná Rumuni či Bulhaři. S jedním jsem hovořil rusky. Ale neznám jména žádného z nich, nezajímalo mě to. Zkoušel jsem to letadlo prodat už roky, a tak jsem rád, že ho někdo koupil. Nepamatuji si název organizace, která jej koupila,“ tvrdí bývalý vlastník.

Dron, který proletěl třemi státy NATO, nesl leteckou pumu

Válka na Ukrajině

Polské ministerstvo obrany se k přeletu země bez povolení dosud nevyjádřilo, dodala TVN 24.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám