Hlavní obsah

Svědectví z ukrajinské metropole: Budeme bránit domovy

Připraven bránit svůj domov je Maksym Kostetskyj, devětadvacetiletý právník, který se před pár dny vrátil do Kyjeva z dovolené se svou snoubenkou. Situaci v zemi Právu popsal přímo z ukrajinské metropole.

Živě: Kyjev - UkrajinaVideo: AP/Reuters

 
Článek

„Jsme připraveni zde zůstat a bránit svůj domov před ruskou agresí. Putin se dopustil bezprecedentního zločinu proti lidskosti. Západ se musí spojit, aby tohoto šílence zastavil,“ poznamenal ve čtvrtek odpoledne Kostetskyj.

ON-LINE: Válka na Ukrajině

Zahraniční

„Jsme připraveni nastoupit do armády, abychom bránili naši zemi,“ dodal Kostetskyj odhodlaně.

Vykoupené obchody

Objevily se zprávy o tom, že lidé začínají vykupovat obchody a dělat si zásoby. Bankomaty pro výběr peněz podle něj někde ještě ve čtvrtek fungovaly. I obchody a kavárny byly odpoledne otevřené. Jediné, co může ruskou agresi zastavit, je podle něj rychlá reakce Západu.

„Doktor železná pěst“ se hlásí do boje proti Rusům

Zahraniční

„Putina může zastavit pouze síla. To je jediná věc, které rozumí. Všechny obchody s Ruskem musejí být zastaveny a země musí být izolována,“ myslí si. Právě k západním zemím se upínají největší naděje Ukrajinců.

„Obraťte se na své vlády, poslance, úředníky, které najdete, a požádejte je o přísná opatření proti Rusku,“ žádá na dálku Kostetskyj.

Utéct na Západ

S rodinou je připraven i na situaci, kdy se ruští vojáci nezastaví a reakce Západu nebude dostatečná.

V Kyjevě postříleli skupinu diverzantů v ukrajinských uniformách

Zahraniční

„Pro případ bombových útoků jsou zde protiatomové kryty. Máme plány pro různé scénáře vývoje. V nejhorším případě jsou u západní hranice místa, která nás mohou přijmout,“ přiblížil s tím, že role západních zemí je klíčová.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Kouř nad Kyjevem

Reklama

Výběr článků

Načítám