Hlavní obsah

Slovensko odepřelo seniorům Sputnik. Může se to změnit, tvrdí Matovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Na Slovensku se v pondělí začalo očkovat ruskou vakcínou Sputnik V. Starší obyvatelé však považují za podraz, že pro Sputnik byla určena věková hranice od 18 do 60 let. „Od března čekám na Sputnik a politici až teď oznámili, že je vhodný pro věkovou kategorii od 18 do 60 let,“ řekla Právu Erika Mazuchová z Rimavské Soboty. „Pokud se Sputnik neuvolní i pro starší, dám se očkovat jinou dostupnou vakcínou, asi tou od Pfizeru,“ dodala.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovensko začíná očkovat Sputnikem.

Článek

Podle důchodkyně má očkování význam především pro mladší a střední generaci, která chce cestovat. „V případě nás důchodců, co jsme doma, nevytáhneme paty z domova a chováme se v čase pandemie zodpovědně, to za tolik důležité nepovažuji. Z našich důchodů si stejně nemůžeme dovolit jezdit v zimě lyžovat a v létě k moři,“ zdůraznila Mazuchová.

Její dvě děti, které patří do generace čtyřicátníků, covid překonaly, ale nemoc měla u nich lehký průběh. „Děti jsou už očkované první dávkou. Oni to potřebují víc, protože se pohybují mezi lidmi, práce, škola, děti, víc cestují,“ konstatovala. Mazuchová věří Sputniku hlavně proto, že působí na bázi lidského adenoviru. „V mládí jsme byli očkování vakcínami z východu, které neměly žádné vedlejší účinky, tak věřím i Sputniku,“ dodala důchodkyně z Rimavské Soboty.

Slováci se do očkování Sputnikem nehrnou. Odmítl jej i expremiér Matovič

Evropa

Bývalý premiér Igor Matovič (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO), který se o dovoz ruské vakcíny osobně zasadil, vyjádřil přesvědčení, že Sputnik by mohli dostávat i Slováci starší 60 let. Odvolává se přitom na aktualizovaný návod, který ruský výrobce vakcíny doručil na Slovensko minulý týden. „Po jeho doručení by se měli i na Slovensku očkovat Sputnikem lidé nad 60 let, stejně jako v ostatních zemích, kde se vakcína používá. Věřím, že zlomyslní lidé hnáni primitivní geopolitickou nenávistí tentokrát nedostanou prostor pro své hry a starší lidé dostanou možnost se očkovat vakcínou, kterou chtějí,“ uvedl Matovič na sociální síti.

Ministerstvo zdravotnictví potvrdilo, že dokument v ruském jazyce dostalo a zatím ho analyzuje.

Matovič: Nechci Sputnik, chci cestovat

Sám Matovič však Sputnik odmítá. Tvrdí, že jako politik, který hodně cestuje, si nemůže dovolit očkování vakcínou, která není registrovaná v Evropské unii. Zájem asi 6000 Slováků o Sputnik považuje Matovič za úspěch, protože podle něho se proti ruské vakcíně vedla „podlá kampaň“.

Slováci se už mohou registrovat na očkování Sputnikem

Evropa

O Sputnik je zatím největší zájem v okresech Žilina, Nové Zámky, Piešťany, Michalovce a Lučenec. Ministerstvo zdravotnictví potvrdilo, že očkování Sputnikem začalo v pondělí zatím jen v Bratislavském a Žilinském kraji a postupně se budou přidávat další kraje.

Slovensko je po Maďarsku druhou členskou zemí, která očkuje ruskou vakcínou Sputnik V. Tu dosud neschválila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) a své stanovisko k tomu nevydal ani slovenský státní ústav pro kontrolu léčiv, který stále nemá k vakcíně dostatek informací.

Na Slovensku začnou od června očkovat Sputnikem

Koronavirus

Slovensko dovezlo 200 tisíc dávek vakcíny Sputnik V prvního března, ale po politických otřesech se touto vakcínou dosud neočkovalo. O dovoz Sputniku se zasadil bývalý premiér Matovič, který o tom neinformoval své koaliční partnery. To způsobilo v zemi vládní krizi a postupně odstoupili z funkce ministr zdravotnictví Marek Krajčí i premiér Matovič.

Od té doby byly vakcíny uložené ve skladu, k očkování se nepoužívaly, protože slovenský lékový úřad měl pochyby o jejich složení. Slovensko se navíc zpozdilo s platbou za první dodávku a Rusové pak platbu vrátili. Sputnik dovezený na Slovensko musela nakonec ještě otestovat certifikovaná laboratoř v Maďarsku. Dovezené vakcíny respirují v červenci 2021.

Reklama

Výběr článků

Načítám