Hlavní obsah

Slováci se do očkování Sputnikem nehrnou. Odmítl jej i expremiér Matovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místo očekávaných deseti tisíců projevilo zatím zájem o očkování ruskou vakcínou Sputnik V jen 5300 Slováků. Paradoxně i expremiér Igor Matovič (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO), který se o dovoz Sputniku osobně zasadil, tuto vakcínu odmítá.

Foto: Pool, Reuters

Igor Matovič

Článek

Matovič tvrdí, že jako politik, který hodně cestuje, si nemůže dovolit očkování vakcínou, která není registrovaná v Evropské unii. Zároveň však tvrdí, že i zájem 5300 Slováků o Sputnik je úspěch, protože se v zemi vedla kampaň proti ruské vakcíně.

„Když jsme s Markem Krajčím (bývalý ministr zdravotnictví - pozn. redakce) dovezli z Ruska Sputnik, spustili proti němu tříměsíční podlou kampaň. Nyní se, hlupáci, diví, proč se najednou ti, kterými od začátku pohrdali, jaksi do očkování Sputnikem nehrnou,“ napsal Matovič na sociální síti.

Slováci se už mohou registrovat na očkování Sputnikem

Evropa

Současný ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský před začátkem registrace odhadoval, že o Sputnik projeví zájem asi 80 tisíc Slováků. Na očkování ruskou vakcínou je možné se registrovat už několik dní, ale čísla naznačují, že to bylo příliš optimistické tvrzení. Ministr upozornil, že na Sputnik se na základě doporučení výrobce mohou registrovat pouze osoby od 18 do 60 let.

„To je podraz, co si na nás politici vymysleli. Pokud vím, tak v jiných zemích takovéto věkové omezení na Sputnik neexistuje,“ rozčiluje se Alena z Lučence, která podle vlastních slov tři měsíce čeká na možnost očkování Sputnikem. „Jiné vakcíně nevěřím, ale protože je mi 65 let, tak Sputnik dostat nemohu,“ mávne rukou.

Další po Maďarsku

Sputnikem by se mělo na Slovensku začít očkovat v pondělí 7. června a tuto vakcínu by měli začít používat v očkovacích centrech v Bratislavě, Lučenci, Nových Zámcích, v Humenném a v Žilině. Slovensko se tak po Maďarsku stane druhou členskou zemí, která bude očkovat touto vakcínou.

Dodali nám jiný Sputnik V, vakcíny spojuje pouze název, uvedl slovenský lékový úřad

Evropa

Ruskou vakcínu Sputnik V dosud neschválila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) a své stanovisko k tomu nevydal ani slovenský Státní ústav pro kontrolu léčiv, který stále nemá k vakcíně dostatek informací.

Slovensko dovezlo 200 tisíc dávek vakcíny Sputnik V prvního března, ale po politických otřesech se touto vakcínou dosud neočkovalo. O dovoz Sputniku se zasadil bývalý premiér Matovič, který o tom neinformoval své koaliční partnery. To způsobilo v zemi vládní krizi, během které postupně odstoupili z funkce ministr zdravotnictví Krajčí i premiér Matovič.

Tu zásilku Sputniku nám vraťte, udeřilo Rusko na Slováky

Evropa

Od té doby byly vakcíny uložené ve skladu, k očkování se nepoužívaly, protože slovenský lékový úřad měl pochyby o jejich složení. Slovensko se navíc zpozdilo s platbou za první dodávku a Rusové pak platbu vrátili. Sputnik dovezený na Slovensko musela nakonec ještě otestovat certifikovaná laboratoř v Maďarsku.

Země v současnosti používá hlavně vakcíny od firem Pfizer/BioNTech a Moderna. Očkování nových zájemců vakcínou od společnosti AstraZeneca úřady pozastavily hlavně kvůli nedostatku těchto vakcín. Na Pfizer a Modernu je na Slovensku momentálně v tzv. čekárně zaregistrováno 71 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám