Hlavní obsah

Senát začíná jednat o sesazení Trumpa

Právo, ROŠ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý začíná americký Senát potřetí v dějinách USA jednat o sesazení prezidenta. Ústavní žaloba (impeachment) Sněmovny viní Donalda Trumpa ze zneužití funkce, když tlačil Ukrajinu k vyšetřování politického soka, demokrata Josepha Bidena.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Děje se tak potřetí v dějinách USA. V roce 1868 Senát zprostil ústavní žaloby prezidenta Andrewa Jacksona, v roce 1998 Billa Clintona. „Trump byl obžalován navždy,“ opakovala o víkendu předsedkyně Sněmovny demokratka Nancy Pelosiová.

Prezident se naproti tomu dál vydával za oběť. „Dosahujeme toho, co žádná administrativa předtím, a co z toho mám? Řekněte. Byl jsem obžalován… Těmi levicovými šílenci,“ hřímal v neděli na konferenci Americké federace farmářů, když chválil obchodní dohodu s Čínou.

„Ale to nevadí, farmáři jdou s Trumpem!“ pokračoval a vytasil ze saka novinový výstřižek se zprávou, že má podporu drtivé většiny z nich.

Objeví se svědci?

K sesazení prezidenta je podle ústavy třeba hlasů nejméně dvou třetin senátorů, při jejich plném počtu 67 hlasů ze sta. Takové vyústění se však neočekává. Trumpovi republikáni mají v Senátu většinu 53 ku 47, a demokraté by tak potřebovali získat navíc aspoň 20 jejich hlasů.

Nejprve Senát musí přijmout procesní pravidla a největší bitva se patrně rozhoří kolem předvolání svědků, čemuž se lídr republikánů Mitch McConnell brání, a má naopak zájem na rychlém řízení. Existuje totiž riziko, že výpovědi by mohly zviklat jednotu jeho řad.

Žaloba na Trumpa jde do Senátu

Amerika

Ke schválení pravidel McConnellovi sice stačí nejméně 51 hlasů, které by určitě měl mít, avšak někteří republikánští senátoři se domáhají, aby se o předvolání svědků aspoň hlasovalo, jelikož by rádi vyslechli obě strany, a zřejmě jim bude muset vyjít vstříc.

Demokraté mají zájem, aby promluvily osoby plně zasvěcené do Trumpovy ukrajinské hry, zejména bezpečnostní exporadce John Bolton a úřadující šéf kanceláře Bílého domu Mick Mulvaney.

Ústavní žalobu, kterou v prosinci ve Sněmovně prosadili většinoví demokraté, bude v Senátu zastupovat sedm jejich zákonodárců, včetně předsedů výborů justičního a pro zpravodajské služby se zkušenostmi s právem a justicí: Jerry Naddler a Adam Schiff.

Prezidentův tým překvapil. Obhajovat ho totiž má i Kenneth Starr, jehož v roce 1999 Trump nazval „ztřeštěným bláznem“ za tvrdost, s níž vyšetřoval sexuální skandál prezidenta Billa Clintona se stážistkou Monikou Lewinskou a s níž trval na tom, že křivá výpověď, zneužití funkce a maření spravedlnosti jsou důvody k jeho odvolání.

Starr v opačné roli

Trump tehdy koncem 90. let Clintona podporoval, ale nyní od Starra očekává, že naopak zdůvodní, že jeho vlastní přešlapy k sesazení neopravňují. Starr se v roce 2017 v úvodníku obul do Trumpa za to, že veřejně urážel svého ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse.

Starr se kromě toho ocitá ve společnosti se svým profesním kritikem Alanem Dershowitzem, expertem na trestní a ústavní právo z Harvardu. Ten o Starrovi řekl, že staví vyšetřovací metody nad zákon a ohrožuje tím občanské svobody a ústavní systém víc, než když si prezident Clinton zalhal o svém sexuálním románku.

Dershowitz, sám demokrat, jenž volil Hillary Clintonovou a proslul obhajobou známých tváří, jako třeba hvězdy amerického fotbalu O. J. Simpsona nebo sexuálního predátora Jeffreyho Epsteina, zdůvodnil své angažmá na straně Trumpa tím, že prý míní pouze prezentovat své expertní argumenty na ochranu ústavy, respektive proti sesazení hlavy státu.

Reklama

Související články

Trump se impeachmentu nebojí

Americký prezident Donald Trump bude ve čtvrtek v Senátu čelit možnému odvolání z funkce, tzv. impeachmentu. Toho, že by mohl být z úřadu odvolán, se ale podle...

Výběr článků

Načítám