Hlavní obsah

Impeachment Trumpa schválila Sněmovna reprezentantů, všichni republikáni byli proti

• Aktualizováno

Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu ve středu večer (ve čtvrtek kolem 3:00 SEČ) hlasy demokratických poslanců schválila text ústavní žaloby proti prezidentu Donaldu Trumpovi. Z republikánských poslanců impeachment nepodpořil nikdo. Sněmovna viní prezidenta ze zneužití úřadu a obstrukcí vůči Kongresu. Konečné rozhodnutí náleží Senátu, kde mají převahu Trumpovi republikáni. Hlasování se očekává v lednu.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

O obvinění ze zneužití moci rozhodli poslanci poměrem hlasů 230 ku 197, o obstrukcích poměrem 229 ku 198.

Hlasování proběhlo v obou případech téměř přesně podle stranické příslušnosti. Všichni republikáni hlasovali proti impeachmentu, v demokratickém táboře podle očekávání narušili stranickou linii v prvním případě dva, ve druhém tři poslanci - Jeff Van Drew, Collin Peterson a Jared Golden. Převahu demokratů ale jejich hlasování nemohlo ohrozit.

Bílý dům po schválení impeachmentu vydal prohlášení, v němž vyjádřil jistotu, že Senát prezidenta očistí. „Dnešní den ve Sněmovně byl vyvrcholením jedné z nejostudnějších politických epizod v dějinách našeho národa. Aniž by dostali jediný republikánský hlas, aniž by předložili jakýkoli důkaz o pochybení, demokraté protlačili protiprávní články impeachmentu proti prezidentovi,” uvádí se v prohlášení.

Trump se impeachmentu nebojí

Amerika

„Prezident si je jistý, že Senát obnoví právo a spravedlnost a povede náležitý proces, což Sněmovna ignorovala. Na další kroky je připraven a je si jistý, že bude zcela očištěn,” uvedla v prohlášení mluvčí Stephanie Grishamová.

Johnson, Clinton, Trump 

Trump se tak v dějinách USA stal teprve třetím prezidentem, proti němuž Sněmovna reprezentantů impeachment schválila. Prezident Andrew Johnson byl zažalován v roce 1868 a Bill Clinton v roce 1998. V obou případech Senát žalobu neschválil. Republikánský prezident Richard Nixon v roce 1974 ještě před ústavní žalobou sám rezignoval kvůli aféře Watergate.

Trump podle demokratů zneužil svého úřadu tím, že se snažil přinutit ukrajinskou vládu, aby mu dodala kompromitující informace na jeho pravděpodobného volebního soupeře Joea Bidena. Vyšetřování této aféry pak prezident podle žaloby mařil, když zakázal řadě svých spolupracovníků svědčit v Kongresu.

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová označila hlasování za historický akt. „Dnes jsme se tu sešli, abychom obhájili demokracii pro tento lid," řekla ze sněmovní předsednické tribuny. Schvalování ústavní žaloby bylo podle ní pro Spojené státy "smutným a ponurým" okamžikem.

Trump se impeachmentu rozhořčeně brání, žalobu označuje za politické divadlo demokratů a hon na čarodějnice. V několikahodinové rozpravě před hlasováním jeho stanovisko podpořila dlouhá řada republikánských poslanců. „Toto hlasování je o jediném - o nenávisti vůči prezidentovi,” konstatoval republikán Chris Stewart. „Chtějí mi sebrat hlas odevzdaný ve volbách a hodit ho do koše,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám