Hlavní obsah

Trump se impeachmentu nebojí

Washington

Americký prezident Donald Trump bude ve čtvrtek v Senátu čelit možnému odvolání z funkce, tzv. impeachmentu. Toho, že by mohl být z úřadu odvolán, se ale podle svých slov neobává. Na rozdíl od Sněmovny reprezentantů, která impeachment posvětila už ve středu, mají totiž Trumpovi republikáni v Senátu většinu.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Americký prezident Donald Trump se na Twitteru pustil do kritiky švédské aktivistky.

Článek

"Prezident si je jistý, že Senát obnoví právo a spravedlnost a povede náležitý proces, což Sněmovna ignorovala. Na další kroky je připraven a je si jistý, že bude zcela očištěn," uvedla v prohlášení mluvčí Bílého domu Stephanie Grishamová.

Trump se tak v dějinách USA stal teprve třetím prezidentem, proti němuž Sněmovna reprezentantů impeachment schválila. Prezident Andrew Johnson byl zažalován v roce 1868 a Bill Clinton v roce 1998. V obou případech Senát žalobu neschválil. Republikánský prezident Richard Nixon v roce 1974 ještě před ústavní žalobou sám rezignoval kvůli aféře Watergate.

Trump podle demokratů zneužil svého úřadu tím, že se snažil přinutit ukrajinskou vládu, aby mu dodala kompromitující informace na jeho pravděpodobného volebního soupeře Joea Bidena. Vyšetřování této aféry pak prezident podle žaloby mařil, když zakázal řadě svých spolupracovníků svědčit v Kongresu.

Hon na čarodějnice, tvrdí Trump

Trump žalobu označuje za politické divadlo demokratů a hon na čarodějnice. V několikahodinové rozpravě před hlasováním jeho stanovisko podpořila dlouhá řada republikánských poslanců. "Toto hlasování je o jediném - o nenávisti vůči prezidentovi," konstatoval republikán Chris Stewart. "Chtějí mi sebrat hlas odevzdaný ve volbách a hodit ho do koše," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám