Hlavní obsah

Schröder a Putin vyzvali k mírovému řešení irácké krize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Německý kancléř Gerhard Schröder a ruský prezident Vladimir Putin ve středu v Moskvě společně odmítli návrh nové rezoluce, kterou prosazují USA s Británií a která dláždí cestu k úderu na Irák. Vyzvali k novému úsilí s cílem odzbrojit Bagdád mírově při prodloužení inspekcí OSN.

Foto: Martin Tlustý

Vozidla kralupských městských strážníků často vyjíždějí ukončit páchání protiprávní činnosti.

Článek

"Postoj Ruska je známý. Věříme, že je nepřijatelné schválit rezoluci, která by automaticky dávala právo k zahájení války. Jsme připraveni hovořit s našimi kolegy, ale nejsme připraveni bojovat," prohlásil Putin po setkání se Schröderem.

Kancléř Putiva slova plně podpořil. "Nechci spekulovat v procentech, ale stále věřím a očekávám, že při dobré vůli všech stran zúčastněných v procesu je možné najít mírové řešení," řekl. Proti válce a pro pokračování inspekcí je v této fázi krize většina z 15 členů RB, včetně Francie a Číny.

Tyto země přitom patří s Ruskem, USA a Británií k pěti stálým členům RB, které mají právo veto. Prosadit nyní novou rezoluce je tak nejspíš nemožné. USA již dříve sdělily, že jsou připraveny udeřit na Irák i bez požehnání RB. Připouštějí však, že by souhlas rady byl pro ně lepší. I jejich největší spojenec v krizi, Londýn, prý Spojené státy žádá, aby daly co největší prostor pro přesvědčení partnerů a pro získání většiny v RB.

Reklama

Výběr článků

Načítám