Hlavní obsah

Rusové obsadili černobylskou elektrárnu

Aktualizováno

Ruští vojáci obsadili trosky černobylské jaderné elektrárny, uvedl ve čtvrtek večer poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Myhajlo Podoljak. Varoval, že není jasné, zda je elektrárna v bezpečí. O bojích v areálu elektrárny informoval už dříve na Twitteru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

BEZ KOMENTÁŘE: Rusové obsadili černobylskou elektrárnuVideo: @Alerta_News_

 
Článek

„Je nemožné říci, jestli je černobylská jaderná elektrárna v bezpečí po zcela nesmyslném útoku Rusů,“ řekl Podoljak. „Je to dneska jedna z největších hrozeb pro Evropu,“ dodal.

Černobyl, kde se na jaře 1986 odehrála bezprecedentní jaderná katastrofa, leží u hranic s Běloruskem. Ukrajinští vojáci trosky elektrárny hájili.

„Naši obránci dávají všanc své životy, aby se už neopakovala tragédie roku 1986. Informoval jsem o tom švédského premiéra. Tohle je vyhlášení války celé Evropě,“ uvedl už dříve prezident Zelenskyj.

Elektrárna, ležící asi 100 kilometrů od Kyjeva, je odstavená, ale v místě se podle ukrajinských představitelů nalézá úložiště jaderného odpadu. V případě zásahu by se radioaktivní prach mohl dostat i dále do Evropy.

S obavami, že by se boje mohly přenést i na území bývalé černobylské jaderné elektrárny, přišel jako první poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. Ten uvedl, že ruské jednotky vstoupily na území elektrárny, kde svádějí tuhé boje s příslušníky ukrajinské pohraniční stráže.

Ruští vojáci přišli z Běloruska

Heraščenko informaci o bojích na území u černobylské elektrárny zveřejnil ve čtvrtek odpoledne na Facebooku. Do bojů se měly zapojit ruské jednotky, které na Ukrajinu vtrhly zpoza běloruské hranice.

„Pokud by nepřátelské dělostřelectvo zasáhlo a zničilo sklady jaderného odpadu, radioaktivní spad by se rozšířil na území Ukrajiny, Běloruska i států Evropské unie,“ uvedl Heraščenko.

Některé britské deníky přinesly informaci, že ke zničení skladu s jaderným odpadem už došlo. To však ukrajinská strana popřela. K chybné informaci však došlo údajně chybou v překladu či přehlédnutí slůvka „if“, tedy „pokud“.

Ukrajinský prezident následně informaci o ruských jednotkách u Černobylu zveřejnil na Twitteru.

Ukrajina se brání. Zveřejnila fotky ruských zajatců a sestřelených letounů

Zahraniční

Reklama

Související články

ON-LINE: Válka na Ukrajině

Válka na Ukrajině pokračuje. Hlavní boje se v posledních dnech odehrávají ve dvou největších městech – Kyjevě a Charkově –, kde ukrajinští vojáci zatím úspěšně...

Výběr článků

Načítám