Hlavní obsah

Rusko otestovalo satelit ničící jiné družice, uvedl Pentagon

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké kosmické síly ve čtvrtek oznámily, že Rusko minulý týden otestovalo satelit, který je určen k ničení jiných družic. Ruská družice podle nich vypustila rychle letící projektil, který byl podle nich určen k likvidaci jiných satelitů úderem.

Ruská raketa Sojuz 2-1b vynáší vojenskou družici z kosmodromu Pleseck

Článek

„Ruský satelitní systém použitý k provedení tohoto testu orbitální zbraně je stejný družicový systém, který už letos vyvolal obavy, když ruský satelit manévroval blízko amerického vládního,“ řekl velitel amerických kosmických sil generál John Raymond.

Rusko přiznalo další test nebezpečné inspekční družice

Evropa

„Je to další důkaz pokračujícího ruského úsilí vyvinout a otestovat kosmické systémy, který je v souladu se zveřejněnou vojenskou doktrínou Kremlu využít zbraně, které ohrožují kosmická zařízení USA a jejich spojenců,“ dodal generál.

Podrobnosti dodal pro server Defence One technický poradce nadace Secure World Brian Wheden: „5. července družice Kosmos 2543 vypustila menší objekt pohybující se relativně vysokou rychlostí (asi 650 km/h), která je nezvyklá pro rozmisťování družic. Viděli jsme něco podobného v roce 2017 u Kosmosu 2521, který vypustil Kosmos 2523. Ani jedna z těchto (menších) družic nic nezasáhla, ale jejich mateřské družice se hodně přiblížily k dalším ruským družicím.“

Podle názoru velení amerických kosmických sil jde o testy satelitů ničících jiné družice kinetickou energií. Rusko naopak uvádí, že vyvíjí systém pro inspekci a opravu družic.

Ruský satelit vyvolává v USA obavy, mohl by být určen k ničení družic

Amerika

Už v roce 2014 vypustilo Rusko družici, která provedla několik neobvyklých manévrů poblíž dvojice družic systému Intelsat.

Tajemný ruský satelit se těsně přiblížil k družici Intelsatu

Amerika

Po červencovém testu se zástupce tajemníka amerického ministerstva zahraničí Christopher Ford, který má na starosti otázku kontroly zbraní a mezinárodní bezpečnosti, pustil do Ruska: „Tato událost zdůrazňuje pokrytectví ruské obhajoby kontroly zbraní ve vesmíru, s níž se Moskva snaží omezit kapacitu Spojených států, aniž by zastavila vlastní program vojenských protiopatření ve vesmíru, který zahrnuje jak pozemní protidružicové zbraně, tak to, co vypadá jako družicová zbraň proti satelitům.“

Rusko také testuje protidružicovou střelu Nudol, kterou od roku 2014 devětkrát vypustilo z mobilních ramp, naposled loni v listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám