Hlavní obsah

Putin podle OSN souhlasí, aby se organizace zapojila do evakuací z Mariupolu

Moskva
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin „v podstatě” souhlasí se zapojením OSN a Mezinárodního výboru Červeného kříže do evakuace civilistů z mariupolských oceláren Azovstal, uvedlo podle agentury Reuters OSN v prohlášení.

Foto: Sputnik, Reuters

Vladimir Putin na jednání s generálním sekretářem NATO Antoniem Guterresem

Článek

O humanitární situaci v ukrajinském Mariupolu a dalších otázkách týkajících se Ukrajiny dnes šéf Kremlu jednal v Moskvě s generálním tajemníkem světové organizace Antóniem Guterresem.

Místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková oznámila, že Kyjev se na dnešek s Moskvou nedohodl na žádných humanitárních koridorech pro evakuaci civilistů, protože boje na Ukrajině neustávají.

„Navazující diskuze povede úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (UNOCHA) s ruským ministerstvem obrany,“ sdělil po jednání Putina s Guterresem mluvčí OSN Stéphan Dujarric.

„OSN je připraveno plně mobilizovat své lidské a logistické zdroje, aby pomohlo zachránit životy v Mariupolu,“ řekl Guterres v Moskvě ještě před setkáním s šéfem Kremlu.

Připomněl, že tisíce lidí ve městě na pobřeží Azovského moře potřebují životně důležitou humanitární pomoc.

Lavrov dokonale využil návštěvy „posla světa“

Válka na Ukrajině

Putin při jednání s tajemníkem OSN obvinil ze zoufalé situace v Mariupolu ukrajinskou stranu. Ukrajinské vojáky přitom vyzval, aby propustili civilní obyvatele z Azovstalu, „pokud tam civilisté jsou“.

„Nejjednodušší, co lze udělat, je tyto lidi propustit. Co může být jednodušší?“ prohlásil podle agentury TASS Putin.

Zopakoval také dřívější tvrzení Moskvy, že boje v Mariupolu ustaly. Ukrajina ale tvrdí, že Rusko dál na Azovstal útočí.

Ocelárny Azovstal jsou poslední baštou ukrajinského odporu v Mariupolu. V krytech pod ocelárnami se vedle ukrajinských obránců skrývají i stovky žen a dětí, uvedly už dříve ukrajinské úřady.

Moskva v minulých dnech opakovaně ukrajinské vojáky v ocelárnách vyzývala, aby složili zbraně, čímž podmiňovala evakuaci civilistů.

Ukrajinská strana ale ruská ultimáta zatím odmítala, a Moskva tak ze selhání snah o přesun civilistů viní Kyjev.

Rusové mluví o rozpadu Ukrajiny na několik států

Evropa

Ukrajina však tvrdí, že sliby Moskvy o dočasném příměří po dobu evakuace nejsou solidní, protože ruští vojáci v minulosti opakovaně na civilisty přesouvající se do bezpečí útočili.

Putin kromě toho na okraj setkání s generálním tajemníkem OSN Guterresem v Moskvě řekl, že doufá v pozitivní výsledek ukrajinsko-ruských jednání, která nyní probíhají v on-line formátu.

Ruský lídr zároveň řekl, že dříve, než se setkají prezidenti obou zemí, je potřeba vyřešit status okupovaného ukrajinského poloostrova Krymu a Donbasu, ve kterém proruští separatisté vyhlásili lidové republiky se sídly v Doněcku a Luhansku.

Guterres dnes kromě toho v Moskvě jednal s ruským ministrem zahraničních věcí Sergejem Lavrovem.

Na návštěvě ruské metropole řekl, že OSN má maximální zájem na vyhlášení příměří na Ukrajině v nejbližší době.

Reklama

Výběr článků

Načítám