Hlavní obsah

Proč tak dlouhý stůl? Macron v Kremlu odmítl test na covid, aby Moskva neměla jeho DNA

Moskva/Paříž
Aktualizováno

Čtyři metry dlouhý stůl –⁠ na jednom konci ruský, na druhém francouzský prezident. Co to bylo za signál? Jak potvrdily agentuře Reuters dva zdroje z francouzské delegace, Emmanuel Macron odmítl podstoupit ruský covid test, když v pondělí přiletěl na setkání s tamním prezidentem Vladimirem Putinem. Důvodem byly údajně obavy, aby se Rusové nezmocnili Macronovy DNA.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský prezident Emmanuel Macron (vpravo) na jednání s ruským protějškem Vladimirem Putinem.

Článek

Nejednoho pozorovatele zaujaly záběry Macrona s Putinem, jak při jednání o ukrajinské krizi sedí na opačných koncích čtyři metry dlouhého stolu. Podle některých diplomatů se snažil Putin dát svému protějšku najevo, kdo na mezinárodní scéně tahá za kratší konec.

Dobře jsme věděli, že to znamená žádné podání ruky a dlouhý stůl. Ale nemohli jsme připustit, aby se jim dostala do rukou prezidentova DNA.
Zdroj z Macronova okolí pro agenturu Reuters

Stůl byl pro rozhovor dvou lidí tak neobvykle dlouhý, že na sociálních sítích okamžitě vzbudil vlnu humoru a vtipných koláží.

Dva zdroje nyní Reuters celou záležitost objasnily. Macron dostal na výběr mezi dvěma možnostmi: buď absolvuje PCR test od ruských zdravotníků a bude se k ruskému prezidentovi moct přiblížit, anebo se bude muset smířit s velkými hygienickými rozestupy.

Biden mluvil s Macronem o jeho schůzkách v Rusku a na Ukrajině, oznámil Bílý dům

Zahraniční

„Dobře jsme věděli, že to znamená žádné podání ruky a dlouhý stůl. Ale nemohli jsme připustit, aby se jim dostala do rukou prezidentova DNA,“ řekl jeden ze zdrojů s odkazem na bezpečností obavy.

Co by s Macronovým vzorkem DNA mohla ruská strana dělat, zdroje neupřesnily. Riziko zneužití informací obsažených v DNA ovšem reálně existuje. Z genetického profilu lze vydedukovat zdravotní stav, nebo třeba to, zda má člověk (nebo jeho děti) predispozice k určitým nemocím. Takové informace by bylo možné využít například k politickému vydírání.

S Tokajevem už přísná pravidla nebyla

Macron před odletem do Moskvy podstoupil francouzský PCR test a po příjezdu do Ruska antigenní test, který ovšem provedl jeho vlastní lékař.

Reuters: Putin slíbil Macronovi, že přestane s novými manévry u Ukrajiny

Zahraniční

„Rusové nám řekli, že Putin musí být držen v přísné zdravotní bublině,“ vysvětlil druhý zdroj agentuře Reuters.

Ne každý politik se ale evidentně obává, že by Rusové jeho DNA zneužili. Ve čtvrtek přijal Putin na návštěvu kazachstánského prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva. Oba muži si potřásli rukou a seděli blízko sebe. Obří stůl z pondělního jednání tak už nebyl potřeba.

Na začátku února usedl na stejné místo jako Macron také maďarský premiér Viktor Orbán, který nad velikostí Putinova stolu vyjádřil obdiv. „V životě jsem u tak dlouhého stolu neseděl,” řekl Orbán. Na jejich jednání byli ale přítomni další dva lidé.

Reklama

Výběr článků

Načítám