Hlavní obsah

Biden mluvil s Macronem o jeho schůzkách v Rusku a na Ukrajině, oznámil Bílý dům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Paříž

Prezident USA Joe Biden ve středu hovořil se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem o jeho nedávných jednáních v Rusku a na Ukrajině. V prohlášení to uvedl Bílý dům.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

Macron v pondělí jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a v úterý s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským ohledně vypjaté situace na rusko-ukrajinských hranicích.

Pentagon ve středu uvedl, že Rusko v posledních 24 hodinách posílilo svou vojenskou přítomnost na svých hranicích s Ukrajinou a v Bělorusku.

„Hovořili o pokračujících snahách o diplomacii a odstrašení prováděných v blízké spolupráci s našimi spojenci a partnery v odpovědi na pokračující vojenské přípravy Ruska na hranicích s Ukrajinou,“ uvádí stručné vyjádření Bílého domu.

Reuters: Putin slíbil Macronovi, že přestane s novými manévry u Ukrajiny

Zahraniční

Macron se tento týden dostal do popředí snah o diplomatické řešení nynější krize kolem Ukrajiny. Při pondělním jednání v Moskvě podle svých slov dostal od Putina ujištění, že Moskva nebude přispívat k vyostření situace.

Macron zároveň uvedl, že jak Zelenskyj, tak Putin se zavázali dodržovat minské dohody, jejichž cílem je ukončit boje na východní Ukrajině.

Po jednání s oběma prezidenty se Macron domnívá, že „od nynějška existuje možnost, jak pokročit v jednáních“ o míru.

Foto: Daniel Cole, ČTK/AP

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Rusko v posledních měsících shromáždilo u ukrajinských hranic desítky tisíc vojáků, čímž vyvolalo obavy Západu, že se chystá k nové vojenské akci na Ukrajině. Podle Severoatlantické aliance vyslala Moskva také zhruba 30 tisíc vojáků do Běloruska.

Rusko tvrdí, že vojáky přesouvá kvůli armádním cvičením, a prohlašuje, že má obavy o vlastní bezpečnost, například s ohledem na možný vstup Ukrajiny do NATO. Západní státy hrozí Rusku v případě jakékoliv agrese bezprecedentními sankcemi.

Podle Pentagonu přitom Rusko svou vojenskou přítomnost u ukrajinských hranic a v Bělorusku nadále zvyšuje.

Biden: Pokud Rusko zaútočí na Ukrajinu, může se rozloučit s Nord Streamem 2

Amerika

„Každý den rozšiřuje svoje možnosti, každý den zvyšuje svůj (vojenský) potenciál,“ řekl o Putinovi mluvčí amerického ministerstva obrany John Kirby.

Reklama

Výběr článků

Načítám