Hlavní obsah

Princ William se angažoval v záchraně rodiny afghánského důstojníka, se kterým se znal z výcviku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada vojáků, která působila v Afghánistánu nebo se znala s někým z tamní armády, dělala vše proto, aby se její přátelé a jejich rodiny dostali bezpečně včas ze země, kterou ovládl Tálibán. Patřil mezi ně i princ William, který se osobně angažoval, aby Britové ze země dostali afghánského důstojníka, se kterým se seznámil při výcviku v britském Sandhurstu.

Foto: Profimedia.cz

Princ William v akademii v Sandhurstu (2006)

Článek

Jedním z těch, kteří byli na seznamu lidí připravených na evakuaci, byl i nejmenovaný afghánský důstojník s desetičlennou rodinou. Na letiště se ale už nedokázal dostat a uvízl v Kábulu.

Jak uvedl deník Daily Telegraph, který o případu informoval, princ William se okamžitě po zjištění informace rozhodl za důstojníka přimluvit. Oba se totiž znali z výcviku z vojenské akademie v britském Sandhurstu.

Afghánský důstojník posléze úzce spolupracoval s britskou armádou, protože stejně jako stovkám dalších hrozilo jemu i jeho rodině nebezpečí.

Tlak na odstoupení britského ministra se zvyšuje, evakuaci tlumočníků neřešili ani jeho podřízení

Zahraniční

Williamův equerry (šéf královské domácnosti rekrutující se zpravidla z armády či námořnictva), korvetní kapitán Rob Dixon, se posléze dokázal spojit s příslušníky britské armády i afghánským důstojníkem, který se i se svou rodinou dokázal dostat na palubu letadla mířícího do Spojeného království.

Velitelé britského kontingentu na kábulském letišti, speciální jednotky i vojáci druhého parašutistického praporu 16. úderné výsadkové brigády, kteří zajišťovali evakuaci, si dle deníku byli Williamovy intervence vědomi.

Veteráni Williamovu snahu cení

Bývalí vojáci oslovení deníkem Williamovu snahu chválí. Jedním z nich je i major Andrew Fox, bývalý výsadkář, který byl nasazen v Afghánistánu hned třikrát a nyní se podílel na zajištění bezpečnosti tlumočníků, kteří pracovali pro britskou armádu.

Foto: Reuters

Princ William

„Je to plně v souladu s tím, co jsme se učili v armádě ve smyslu hodnot, loajality, respektu vůči ostatním. Byli jsme vycvičeni, abychom pomáhali ostatním,“ uvedl Fox.

On sám poslal vojáky z druhého parašutistického praporu, aby vytáhli z davu před letištěm afghánského tlumočníka, jeho ženu a tři děti jen několik hodin před bombovým útokem.

V tu chvíli britští vojáci nepouštěli na letiště nikoho, kdo neměl britský pas. „Byli by přímo v zóně výbuchu, takže nemám žádné výčitky,“ uvedl Fox.

Přátelství a loajalita

V podobném duchu se vyjádřil i bývalý velitel britského Velitelství společných sil sir Richard Barrons.

Generál Barrons přiznal, že se mnoho veteránů angažovalo ve snaze dostat ze země lidi, kteří jim během posledních dvaceti let pomáhali. „Všichni jsme to dělali. Někdy o nich vláda věděla, někdy ne,“ uvedl Barrons.

„Bylo by nepřijatelné, kdybyste věděli o někom, kdo je v zoufalé situaci, kdo se na vás obrátil, ale vy jste nic neudělali a on to mohl odnést,“ uvedl Barrons s tím, že přitom nikdo z veteránů nepožadoval, aby se jeho člověk dostal do letadla jako první.

Veteráni při Digitálním Dunkerque zachraňují spojence

Svět

„Prostě jsme se postarali o to, aby se dostali do systému,“ uvedl Barrons.

„Mezi afghánskými překladateli a britskými vojáky je prostě silná vazba. Existuje tam přátelství a loajalita. V tomto případě ale také nebylo zcela jasné, zda lidé na seznamu jsou, nebo nejsou. Mnoho lidí nevědělo, zda na něm jsou,“ dodal Barrons.

Proto se veteráni snažili postarat, aby se jejich přátelé na seznam dostali.

Reklama

Výběr článků

Načítám