Hlavní obsah

Tlak na odstoupení britského ministra se zvyšuje, evakuaci tlumočníků neřešili ani jeho podřízení

Novinky, drk
Londýn

Tlak na odvolání britského ministra zahraničí Dominika Raaba se stupňuje. Nejprve vyšlo najevo, že byl v době pádu Kábulu nedostupný na dovolené v Řecku a nezavolal tak do Afghánistánu kvůli pomoci s evakuací tlumočníků. Nyní vláda přiznala, že tento klíčový telefonát neuskutečnil ani nikdo z podřízených.

Foto: Profimedia.cz

Britský ministr zahraničí Dominic Raab

Článek

Zprávu o tom, že se úředníkům britské diplomacie nedařilo v době rychlého postupu Tálibánu zkontaktovat svého šéfa, přinesl ve čtvrtek britský deník Daily Mail.

Pracovníci ministerstva potřebovali, aby Raab osobně zkontaktoval afghánského ministra zahraničí s prosbou o urychlení evakuace obyvatel, kteří spolupracovali s britskou armádou.

Jenže ministr byl zrovna na dovolené v Řecku a do Kábulu nezatelefonoval. Původně se mělo za to, že s afghánským ministrem zahraničí mluvil Raabův náměstek Zac Goldsmith.

Jsem na dovolené, zavolejte později. Jak britský ministr (ne)řídil evakuaci z Afghánistánu

Zahraniční

V pátek ale britská média přinesla informaci, že o pomoc s urychlenou evakuací tlumočníků nepožádal ten víkend Afghánce nikdo.

„Vzhledem k rychle se měnící situaci nebylo možné domluvit telefonát před pádem afghánské vlády," přiznal mluvčí ministerstva.

Podle ostrovního tisku poslouží tato informace jako další argument opozice, která již předsedu vlády Borise Johnsona vyzvala, aby Raaba odvolal pro „neodpustitelné selhání vedení”.

Reklama

Výběr článků

Načítám