Hlavní obsah

Podívejte na Čechy. Hlásná trouba Kremlu to ve studiu zase rozjela

Čím hůře se pro Rusko vyvíjí válka na Ukrajině, tím více ruská propaganda sílí. Jeden z hlavních ruských propagandistů Vladimir Solovjov, který měl být údajně cílem atentátníků, ve středu zmínil Českou republiku jako příklad země, která podporuje válku, a dodal, že to Češi dělali již pro Němce za druhé světové války.

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Solovjov

Článek

V rádoby diskusním pořadu Večer s Vladimirem Solovjovem ruské státní televize Solovjov uvedl, že válka na Ukrajině je vlastně pokračováním Velké vlastenecké války. Tak označují Rusové druhou světovou válku. S tím rozdílem, že její počátek datují do roku 1941 a k předchozímu sovětsko-německému paktu Molotov–Ribbentrop se příliš neznají.

Solovjov uvedl, že Západ poštval proti Rusku zemi, o kterou se vlastně nestará. „(Západní země) přesvědčily a zkorumpovaly jejich (ukrajinskou) patetickou a zkorumpovanou nacistickou vládu,“ uvedl Solovjov s tím, že Západ zase s radostí bude dodávat zbraně.

„Podívejte na Čechy. Ti jak v době nacistického Německa, tak teď s radostí opravují a dodávají těžkou techniku,“ uvedl Solovjov. Narážel tak na zprávy z poloviny dubna, kdy česká vláda uvedla, že zdejší zbrojovky pomohou Ukrajincům opravovat techniku. První zakázkou byla oprava tanků T-64.

Jaderná válka je pravděpodobnější

Pozoruhodné výroky pronesla rovněž novinářka a manažerka prokremelských médií Russia Today či Sputnik Margarita Simonjanová. Ta uvedla, že je pravděpodobnější, že by začala třetí světová válka, než že by Rusko na Ukrajině prohrálo.

„Ten nepředstavitelný scénář končící jaderným útokem mi přijde pravděpodobnější než všechno ostatní,“ uvedla Simonjanová. Není to prý až takový problém. „My přijdeme do nebe a oni se prostě rozpadnou,“ doplnil ji Solovjov. „Všichni jednou umřeme,“ doplnila ho Simonjanová.

Zatímco použití jaderných zbraní ruští politici opakovaně naprosto vylučují, což s ohledem na to, že stejně vylučovali invazi na Ukrajinu, vyvolává na Západě přinejmenším pozdvižené obočí, ruská propaganda toto téma využívá stále častěji.

Chystá si Rusko půdu pro taktický jaderný útok? Začínám se toho trošku bát, říká expert

Evropa

Důvodem může být zvýšená intenzita dodávek zbraní od Západu i aktuální situace na Ukrajině, kdy Rusové postupují, dle všeho ale zatím příliš pomalu a za cenu vysokých ztrát.

Reklama

Výběr článků

Načítám