Hlavní obsah

Odpůrci roušek a vládních opatření se v řadě evropských měst střetli s policií

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Zatímco se Evropa připravuje na náraz druhé vlny pandemie koronaviru uzavíráním společnosti, ochota podřídit se protikoronavirovým opatřením u obyvatel stále více slábne. O víkendu se konaly masové protesty v Londýně, Římě, Neapoli či Varšavě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sobotní protesty odpůrců opatření v LondýněVideo: Reuters

 
Článek

Navzdory tomu, že čísla druhé vlny pandemie jsou na mnoha místech horší než na jaře, obyvatelé evropských zemí jsou čím dál tím nespokojenější.

V Londýně se v sobotu tisíce lidí shromáždily před Buckinghamským palácem a následně zamířily na Trafalgar Square. Ke konfliktu s policií došlo na Westminster Bridge, kde se policisté pokusili demonstraci rozehnat. Zatčeno bylo 18 lidí, tři policisté utrpěli lehká zranění.

Podle Ade Alakana, velitele z Metropolitní policie, většina lidí byla ukázněných, menšina se však rozhodla s policií vyvolat konflikt.

Wales chystá lockdown

Evropa

Mezi demonstranty byli i zastánci konspiračních teorií, kteří považují pandemii za hoax a k vidění byly i transparenty hlásající, že za respirační potíže poslední doby mohou 5G sítě.

Demonstrovalo se i v Neapoli a Římě 

V Římě se sešlo několik stovek lidí z řad stoupenců krajní pravice, kteří začali na policisty házet lahve. Policie k rozehnání demonstrace použila slzný plyn.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty odpůrců opatření v ItáliiVideo: Reuters

Už v pátek večer došlo ke konfliktu mezi demonstranty a policií v Neapoli. Lidé se sešli v 11 hodin večer, kdy ve městě začal platit zákaz vycházení. Převážně mladí lidé odpalovali petardy a zapalovali odpadkové koše.

Itálie má dva týdny na zastavení šíření koronaviru, než bude pozdě

Koronavirus

Policisté rovněž odpověděli slzným plynem. Šlo o první protesty podobného druhu od vypuknutí koronavirové epidemie v zemi před osmi měsíci.

Protesty ve Varšavě

Polsko je zmítáno protesty proti rozhodnutí ústavního soudu prakticky zakázat potraty v zemi. Ve Varšavě se však v sobotu sešly tisíce lidí i na protest proti opatřením vlády v boji proti koronaviru.

Foto: Profimedia.cz

Ani demonstrace proti vládním opatřením ve Varšavě neměla pokojný průběh.

Na rozdíl od demonstrantů proti zákazům potratů, neměli protestující v sobotu ve Varšavě roušky a záhy se dostali do konfliktu s policií.

Polský ústavní soud prakticky zrušil potraty. Do ulic vyšly tisíce lidí

Zahraniční

Mezi hlavními postavami protestů nechyběli členové krajně pravicové strany Konfederacja či aktivisté hlásící se k antivakcinačnímu hnutí.

Demonstrující protestovali proti „vytváření paniky a strachu“ za účelem zavedení „nezákonných a vědecky neověřených neospravedlnitelných restrikcí“. I V Polsku rozehnala policie demonstraci za pomoci vodních děl a slzného plynu.

Reklama

Výběr článků

Načítám