Hlavní obsah

Očkování v ruských regionech jde ztuha

Právo, ave

Zatímco obyvatelé ruských velkoměst se mohou nechat naočkovat proti covidu-19 bez větších prodlev, v ruských regionech je situace značně odlišná. „V devíti z nich se s vakcinací ani nezačalo,“ sdělil koncem minulého týdne šéf Kremlu Vladimir Putin.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Lahvička s vakcínou Sputnik V (ilustrační foto)

Článek

„První dávkou vakcíny bylo dosud naočkováno pět milionů obyvatel Ruska, obě dávky dostalo dva a půl milionu z nich,“ oznámila v pátek vicepremiérka Taťána Golikovová.

Tvůrce Sputniku V žádá omluvu za slova o „ruské ruletě”

Koronavirus

Podle ruského premiéra Michaila Mišustina by měla většina obyvatel 146milionového Ruska dostat injekci do září 2021.

KoviVak má pomoci doma

Důvodem pomalého nárůstu naočkovaných v regionech je především nedostatek vakcín. Těch se zatím podle Golikovové vyrobilo kolem 14 miliónů. Nejde přitom o údaj týkající se pouze v zahraničí hojně propagovaného a slibovaného Sputniku V, ale i novosibiřské vakcíny EpiVakKorona.

Do oběhu by se měla koncem března dostat ještě jedna zaregistrovaná ruská vakcína – KoviVak, kterou vyvinulo Čumakovovo centrum. Nyní se kontroluje kvalita prvních vyrobených dávek. Jde o klasický typ očkovací látky na bázi inaktivovaného viru SARS CoV-2. Má mít minimum vedlejších účinků a je určena i pro chronicky nemocné pacienty.

Instagram odstranil falešné účty odrazující Rusy od demonstrací

Internet a PC

Vyrábět ji ale může pouze pracoviště, které ji vyvinulo, a to má omezenou kapacitu. „Limituje nás počet sedm až deset milionů dávek ročně,“ řekl Ajdar Išmuchametov, generální ředitel Čumakovova centra.

„Naším úkolem je dodávat dostatečně kvalitní vakcínu vlastní zemi. Podle mého názoru je vakcín zatím katastrofický nedostatek,“ citovala jej agentura Interfax.

Centrum ale zvažuje, že by se v budoucnu zapojilo do systému přerozdělování vakcín COVAX Světové zdravotnické organizace (WHO). „Dokud se nevyřeší situace v Africe a části Asie, tak si výhrou nad pandemií nikdy nemůžeme být jisti,“ prohlásil ruský vědec.

Pfizer posiluje rumunskou pobočku

Oddělení plánování výroby u subdodavatelů společnosti Pfizer, amerického výrobce vakcín proti covidu-19, se přesouvá z Belgie do rumunské Bukurešti, napsal list The Brussels Times.

Oznámení padlo měsíc poté, co společnost ohlásila pro letošek očekávaný zisk 3,3 miliardy eur, upozornil belgický list. Společnost Pfizer působí v Rumunsku od roku 1993. Před deseti lety koupila tamního farmaceutického výrobce Ferrosan v Kluži. Pfizer má v Rumunsku také výzkumné a vývojářské centrum.

Pfizer v březnu dodá do EU čtyři miliony dávek vakcíny navíc

Evropa

„V minulých měsících zaměstnanci mimořádně pracovali na dvě směny, aby uspíšili proces výroby a distribuce vakcíny. Je to pro ně políček,“ reagoval na plánované propuštění čtyř desítek lidí v belgickém Zaventemu Bart Deceuklier z belgického odborového svazu ACV.

Reklama

Výběr článků

Načítám