Hlavní obsah

Pfizer v březnu dodá do EU čtyři miliony dávek vakcíny navíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Státy Evropské unie dostanou v příštích dvou týdnech navíc čtyři miliony dávek vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer a BioNTech. Ve středu to oznámila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Podle českého premiéra Andreje Babiše to pro Česko znamená 80 tisíc dávek nad plán.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová

Článek

Každá členská země včetně Česka si bude moci podle šéfky EK ze čtyř milionů dávek dodaných navíc objednat příslušný podíl podle počtu obyvatel. "Členským státům to pomůže udržet si kontrolu nad šířením nových mutací viru," uvedla dnes šéfka unijní exekutivy.

Vakcína od Pfizeru je účinná proti brazilské variantě koronaviru

Koronavirus

Komise v rámci společných nákupů objednala od americké a německé firmy celkem 600 milionů dávek, z nichž mělo být v prvním čtvrtletí doručeno podle dostupných údajů okolo 50 milionů. Společnost se však během ledna potýkala s výrobními problémy, kvůli nimž průběžně doručovaný objem omezila. Od února kapacity opět zvýšila a začala dodávat vyšší množství vakcíny.

Český premiér Andrej Babiš již ráno uvedl, že Česko takto získá 80 tisíc dávek navíc.

„Předsedkyně EK dnes oznámí další dodatečné množství od firmy Pfizer/BioNTech, pro nás by to znamenalo asi 80 000 ještě v březnu,” uvedl Babiš. Očkování znovu označil za klíčovou věc v boji s covidem-19.

ČR získá navíc 80 000 dávek vakcíny, tvrdí Babiš

Domácí

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek řekl, že ČR v březnu dostane přes milion dávek vakcíny, z toho zhruba 700 000 od Pfizer/BioNTech.

K úterním 20 hodinám uvádí statistika ministerstva zdravotnictví v Česku 902 605 vykázaných očkování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám