Hlavní obsah

Obří požáry u Bordeaux spálily už 200 kilometrů čtverečních

V podmínkách, které mluvčí regionálních hasičů popsal jako „výbušný koktejl“, se v úterý dál šířila dvojice rozsáhlých požárů jižně od francouzského města Bordeaux. Ohně za týden spálily skoro 200 kilometrů čtverečních a vyhnaly z domovů na 37 000 obyvatel. Oblast ve středu navštíví francouzský prezident Emmanuel Macron, uvádí francouzská média. S plameny bojují hasiči také v Bretani nebo Provence.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Požár u Bordeaux (snímek z 15. července)

Článek

Větší ze dvou požárů u Bordeaux hoří u obce Landiras a zachvátil od minulého úterý bezmála 13 000 hektarů, zatímco ohnisko u pobřežní komunity La Teste-de-Buch je asi poloviční. S plameny dnes bojovalo přes 2000 hasičů z různých koutů Francie, napsal deník The New York Times.

„Klimatické podmínky jsou šílené. Je to výbušný koktejl,” řekl listu mluvčí hasičů Matthieu Jomain. Situaci v oblasti popsal také jako „soudek (střelného) prachu”, zatímco lokální úřady varovaly, že podmínky „zůstávají velmi nepříznivé” a místním kvůli oblakům kouře doporučily omezit fyzickou aktivitu.

U Londýna hasí rozsáhlý požár, vyhlášen byl stav pohotovosti

Evropa

Prefektka místního departementu Gironde Fabienne Bucciová vpodvečer médiím sdělila, že hasiči si dnes připsali jisté úspěchy a že nárůst požárů byl „mnohem menší” než v předchozích dnech. Dodala však, že boj s plameny stále komplikuje nevyzpytatelný vítr.

Foto: Bob Edme, ČTK/AP

Kouř kvůli požárům u Bordeaux (snímek z 15. července)

Do pondělka bylo v Gironde kvůli obavám ze šíření požárů evakuováno asi 31 000 lidí a i v úterý přibývají tisíce dalších. Jistý místní činitel uvedl, že nelze říci, kdy se budou moci do svých domovů vrátit. Úřady zároveň vyšetřují vznik dvou požárů přičemž u toho v okolí Landiras pracují s podezřením, že byl založen úmyslně. Policie v této souvislosti v úterý zadržela 39letého muže, který byl dnes stále ve vazbě.

Muž při požárech ve Španělsku těsně unikl smrti. Jeho úprk zachytila kamera

Evropa

Vegetace hoří také o několik set kilometrů na sever v Bretani, kde v pondělí vypukl požár u obce Brasparts. Podle zpravodajského webu franceinfo mělo v úterý odpoledne ohnisko rozlohu 1700 hektarů. Podobnou plochu zničil požár na jihu Francie u Avignonu, který už se podařilo dostat pod kontrolu.

Vlna extrémních veder, která se v posledních dnech přelévá přes Evropu, mezitím ve Francii polevuje. V noci od oceánu dorazil na pevninu chladnější vzduch a ve středu se mají maxima na západě Francie pohybovat okolo 25 stupňů Celsia, zatímco třicítky slibuje předpověď pouze pro východ země a jihovýchodní pobřeží.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Požár u Bordeaux (snímek z 15. července)

V pondělí se teploty na západě vyšplhaly ke 40 stupňům a podle národní meteorologické služby Météo France padly absolutní rekordy na 64 místech. Nejvyšší teplotu naměřili v obci Biscarrosse nedaleko zmiňované La Teste-de-Buch, a to 42,6 stupně. Klimatolog z Météo France Matthieu Sorel upozorňoval také na případ města Brest, kde bylo dosavadní maximum v podobě 35,3 stupňů z roku 2003 překonáno o 4,2 stupně. „Čtyři stupně navíc v Brestu, to je něco obrovského,” citovala jej agentura AFP.

I v úterý ještě extrémní horka přetrvávala, mimo jiné v Paříži, kde odpolední maximum dosáhlo 40,5 stupně Celsia. Bylo to teprve potřetí, kdy ve francouzské metropoli padla 40stupňová hranice. Poprvé se tak podle Météo France stalo v roce 1947, v červenci 2019 pak byl stanoven stále platný rekord v podobě 42,6 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám