Hlavní obsah

Novým strašákem je indická mutace delta. Čím je nebezpečná

Indická mutace koronaviru B1.617.2 označovaná také jako delta, kvůli které se muselo v Británii odložit rozvolňování, vyvolává obavy. Jejího nástupu se bojí v USA a strach z ní panuje i v České republice, kde bylo na Novoborsku potvrzeno pět případů.

Foto: Paul Childs, Reuters

Testovaní na covid-19 v Bedfordu

Článek

Je nakažlivější než britská mutace, první dávka vakcíny před ní dostatečně neochrání a existuje řada případů, kdy se jí nakazili i lidé s ukončeným očkováním.

Ti však tvoří jen malý podíl, i tato mutace se hlavně šíří mezi nenaočkovanými, a proto tolik případů ve Spojeném království připadá na mladé lidi.

Delta je jednou z tří indických mutací, B.1.167.1 se označuje jako kappa, nejnebezpečnější B.1.617.2, objevené v prosinci, bylo přiděleno označení delta. Právě tato varianta stojí za zničující druhou vlnou pandemie v Indii, v Británii na ni připadá 96 procent nových případů, uvedl ve středu ministr zdravotnictví Matt Hancock, když bylo zaznamenáno 9055 nových případů nákazy, což je nejvíce od 25. února.

V USA na ni připadá deset procent případů. Celkem se rozšířila do 62 zemí, v ČR byla detekována nejprve u studentky, která se vrátila z Indie, sekvenace v Drážďanech potvrdila pět případů delty na Novoborsku.

V Británii byla označena za variantu vzbuzující obavy 7. května, stejně tak ji 11. května označila Světová zdravotnická organizace WHO a v červnu to udělala i americká Střediska pro kontrolu a prevenci (CDC). „Tato varianta je ještě mnohem nakažlivější než vysoce přenosné varianty, jako je britská (B1.117 označovaná jako alfa),” uvedla ředitelka CDC Rochelle Walenskyová. „Víme také, že i když používané vakcíny na ni zabírají, nechrání tolik jako u ostatních kmenů.“

Na Novoborsku jsou dva případy indické mutace

Domácí

Protože se tato mutace po Indii nejvíce rozšířila v Británii, je srovnávána obvykle s britskou (kentskou) mutací B.117, označovanou nově jako alfa. Při tomto srovnání je nutné si uvědomit, že už britská mutace byla o 30 až 50 procent nakažlivější než původní kmen, protože se snáze vázala na napadené buňky. Už u britské mutace přestalo platit pravidlo, že do 15 minut nákaza hrozí jen výjimečně a zaváděly se kvůli ní místo roušek respirátory.

Vyšší nakažlivost

Varianta delta je o 40 až 60 procent snáze přenositelná než britská varianta B.117. Vyšší číslo uvedl 4. června jeden z poradců z vládní týmu expertu SAGE Neil Ferguson, ministr zdravotnictví Matt Hancock původně uváděl 40 procent.

Koronavirus a jeho mutace: V čem je „indická“ horší než ty předchozí a jaké další známe

Koronavirus

Zatím se nepotvrdilo, že by způsobovala vážnější průběh, a není jasné, jestli je u ní vyšší pravděpodobnost hospitalizace. „I když jen malý počet nakažených končí v nemocnicích, jejich podíl je asi dvakrát vyšší než u prvních variant. A to jak v Anglii, tak ve Skotsku,“ uvedl pro list The Guardian na začátku června profesor Adam Dinn z bristolské univerzity, který je členem Výboru pro vakcinaci a imunizaci.

Zatímco počet nových případů za týden rostl opakovaně o 50 procent a naposled o 31,8 procenta, počet hospitalizovaných dlouho mezitýdenně stoupal o 14 procent a až nyní o 41,4 procenta, což ale může souviset s inkubační dobou.

Nižší účinnost vakcín

Indická mutace delta však nevyvolává obavy jen kvůli vyšší nakažlivosti, ale také proto, že proti ní velmi málo chrání první dávka vakcíny a i ukončené očkování zaručuje nižší ochranu než proti jiným variantám. Ochrana proti covidu-19 klesla u vakcín od Pfizeru/BioNTechu z 92 procent na 79 procent a u vakcíny od AstraZeneky z 73 procent na 60 procent, uvedla studie Veřejného zdraví Skotska otištěná v časopisu Lancet. Údaje z jiných studií se liší jen mírně.

Pfizer je proti indické variantě covidu mnohem účinnější než Astra

Amerika

Dva týdny po podání druhé dávky chrání podle anglického úřadu veřejného zdraví PHE vakcína od Pfizeru z 88 procent a AstraZeneka z 67 procent. První dávka ovšem chrání proti propuknutí symptomatického covidu čtyři týdny po jejím podání u Pfizeru z 36 procent, u AstraZeneky 30 procent. Proti vážnému průběhu ale chrání i jedna dávka. U Pfizeru před ním chrání jedna dávka z 94 procent, dvě z 96 procent, u AstraZeneky jedna dávka z 71 procent a dvě z 92 procent.

Odlišnosti mutace delta
Od původního kmene koronaviru SARS-CoV-2 se varianta delta liší záměnami v řetězci proteinů v genetické informaci RNA na 13 pozicích, z nich čtyři jsou v oblasti popisující S-protein, jímž se koronavirus napojuje na napadenou buňku. Jde o záměnu D614G, která se objevila i u ostatních nakažlivých mutací, tedy u britské, brazilské a jihoafrické. Dále jde o záměnu L452R, která zajišťuje, že se S-protein lépe váže na receptory ACE-2 na napadené buňce. Záměna P681R možná této variantě pomáhá snížit působení obranných látek imunitního systému napadeného těla, i když zřejmě ne tolik jako v případě jihoafrické mutace. Mutace delta neobsahuje záměny L425R a E484Q, přičemž druhá byla spojována s vyšší přenositelností britské mutace alfa.

Některé lidi však neochránily ani dvě dávky, z 42 obětí indické mutace jich 12 bylo plně očkováno, sedm mělo jednu dávku. Britský vládní vědecký poradce David King uvedl, že jeden z 25 nových případů připadá na lidi, kteří dostali obě dávky. Podle údajů PHE z počátku června je mezi nově nakaženými 3,7 procenta z těch, kteří dostali dvě dávky a 73 případů připadá na nenaočkované. Potvrzuje to i rozdělení četností případů podle věkových skupin. Na skupinu lidí od 20 do 29 let připadá 121 nových případů na sto tisíc lidí, následují teenageři s 99 případy na sto tisíc obyvatel a třicátníci s 73 případy na sto tisíc. Naopak ve skupině nad 70 let je to jen sedm případů na sto tisíc obyvatel a u šedesátníků 14.

V Británii stoupl počet nakažených za týden o polovinu

Evropa

Odlišné symptomy

Komplikaci také představují odlišné symptomy u indické mutace, kde se nevyskytuje ztráta čichu a chuti, uvedl na základě dat nahlášených do systému ZOE sledujícím příznaky covidu, šéf studie Tim Spector. „Připomíná spíše těžké nachlazení,” řekl.

Jde o rýmu, bolest v krku a bolesti hlavy. Objevuje se i teplota, kterou měla pětina nakažených. Naopak chybí ztráta chuti nebo čichu, přitom oficiálně se stále uvádí jako hlavní příznaky covidu-19 horečka, trvající kašel a právě ztráty chuti nebo čichu. Ve studii Imperial College se objevují ještě zimnice, bolest svalů a ztráta chuti k jídlu.

Indická varianta má jiné příznaky, lidé už neztrácejí čich

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám